Синиша Мали позивао Обреновчане да остану у својим кућама после воденог таласа? Или је позивао пре? Или уопште није позивао?

Sinisa-Mali-glasanje

Београд — Градоначелник Београда одбио да коментарише што део јавности тражи његову одговорност због изјаве да Обреновчани остану у кућама. Спасли смо животе, каже он.

Упитан да прокоментарише то што део јавности тражи његову одговорност, јер је наводно у петак позвао Обреновчане да остану у кућама, а потом је уследио водени талас, Синиша Мали је одговорио: „Ја то нећу коментарисати ни на који начин, осим да је то стварно један безобразлук и то што сте рекли уопште није тачно“.

„Уопште није тачно. Та наредба није дошла, па је након тога дошао талас, него је талас дошао много пре тога. И тиме смо спасли десетине хиљада живота“, поручио је Мали.

Градоначелник Београда је рекао и да се тренутно ради процена штете изазване поплавама у Гроцкој и Лазаревцу, да се још не ради за Обреновац, али да се укупно мери у десетинама милиона евра. „Прва процена штете за Град Београд се тренутно ради. Имали смо три општине најугроженије у поплавама – Гроцку, Обреновац и Лазаревац и тренутно се ради на процени штете у Гроцкој и Лазаревцу, јер су то општине којима можемо да приђемо“, рекао је Мали новинарима у Привредној комори Београда.

Он је додао да, с обзиром на то да је Обреновац затворен, још се није почело са проценом штете која се мери у десетинама милиона евра, јер је између осталог, цела привреда у тој општини заустављена. Градоначелник је додао да ће Град Београд издвојити новац за помоћ грађанима који су претрпели штету у поплавама, али није могао да прецизира колико тачно, јер се процене још раде.

„За то се у буџету новац мора наћи“, нагласио је Мали и додао да на рачуну Града има око 80 милиона динара који су уплаћени као донације. Тај новац ће се, како је рекао, издвајати за куповину потрепштина и добара за евакуисане грађане, али и за ревитализацију и обнову када се врате својим кућама.

Упитан како да се књиговодствено реши питање донација, он је одговорио да је књиговодство најједноставнија ствар и да није први пут да неко нешто донира.

Мали је навео и да тренутно у прихватним центрима у Београду има око 5.000 евакуисаних грађана, а да је укупно око 12.000 људи прошло кроз те центре, од чега је 7.000 отишло код породица и пријатеља.

Он је нагласио да ће сви угрожени грађани бити збринути и да ће се Град бринути о њима, све док се санација терена не заврши и не створи могућност за њихов безбедан повратак кућама.

Мали је поновио да су током прошле ноћи завршени бедеми на Дунаву и Сави, као и да су ти бедеми сигурни. Према његовим речима, бедеми на Дунаву могу да издрже и већи пораст нивоа те реке од оног који предвиђају и „најцрње“ прогнозе.

Градоначелник се захвалио свим волонтерима и осталима који су учествовали у подизању бедема, као и компанијама које су донирале новац како би се санирала штета настала од поплава.

Танјуг

На следећем линку су вести од 16-ог маја који потврђују да је Мали ипак позивао Обреновчане да остану у кућама http://srbinaokup.info/?p=38078

СРБИ НА ОКУП