Након Крима, и Придњестровље тражи припајање Русији

pridnestroveМОСКВА – Председник Врховног савета Придњестровља Михаил Бурла је затражио од председника руске Думе Сергеја Наришкина да размотри предлог закона који би омогућио да се та покрајина, која се практично отцепила од Молдавије, прикључи Русији, објавио је данас руски дневни лист Ведомости. Руски председник Владимир Путин потписао је данас нацрт закона о припајању Крима Русији, након што је формално обавестио руски парламент о захтеву Крима да се уједини са Русијом, саопштио је данас Кремљ.

Велика већина грађана Крима у недељу је гласала за отцепљење од Украјине и уједињење са Русијом. Запад и Украјина сматрају да је референдум нелегитиман.

„Тај захтев је упућен Думи након што је странка Праведна Русија предала предлог закона који би омогућио Русији да припоји делове држава без пристанка тих држава, а у „одсуству ефикасног и легитимног вођства“ у њима, на темељу резултата референдума или захтева које би упутиле власти тих региона“, објавио је лист, који је имао увид у тај документ.

У поруци председника Врховног савета Придњестровља се наводи и да предлог закона који је Думи предала „Праведна Русија“ предвиђа да се само Крим може прикључити Русији, али се не односи на Придњестровље зато што се не може речи да су власти Молдавије потпуно неефикасне.

Поред тога, Придњестровље би морало да одржи референдум у складу са важећим законима Молдавије, иако тај регион има сопствене законе, истакао је Бурла.

Он је подсетио да се на референдуму одржаном у Придњестровљу 2006. године 97,2 одсто грађана изјаснило за прикључење Русији, пренео је „Глас Русије“.

Придњестровље се у септембру 1990. прогласило самосталном совјетском републиком, недуго пре него што је дошло до распада ШСР-а. Сада је део Молдавије, али ниједна држава досад није признала њену независност.

Велика већина грађана Крима у недељу је гласала за отцепљење од Украјине и уједињење са Русијом. Запад и Украјина сматрају да је референдум нелегитиман.

Напомена: Подсећамо читаоца на најаву оваквих догађања изнету у тексту : „Правда: Бивше совјетске границе се преиспитују“. http://srbinaokup.info/?p=30592

Танјуг – Срби на окуп