Поуке Светих Отаца – одабрао и саставио отац Рафаило Пејчић

PRVI VASELJENSKI SABOR

У наставку доносимо књигу „ПОУКЕ СВЕТИХ ОТАЦА“ у ворд формату, које је одабрао и саставио отац Рафаило Пејчић. Трудићемо се да убудуће периодично објвљујемо делове ове књиге. Сада, на почетку, представљамо реч уредника, о. Рафаила, док ће књига у ворд формату бити доступна и на нашој интернет књижари.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“

РЕЧ УРЕДНИКА

 

Свети Игњатије Брјанчанинов говорећи о духовништву и послушању каже: „У време преподобног Нила Сорског, три века пре нас живи сасуди Божанске благодати били су крајње ретки, сасвим понестадоше: или како је он говорио: данас су тако ретки, да се без устезања и погрешке може рећи – нема их. Због овакве крајње оскудице духовних наставника, отачке књиге представљају једини извор коме се може обратити свака душа мучена глађу и жеђу, да би добила знања која су у духовном подвигу суштински неопходна… Душевно благочестиви људи и беседа са њима доноси стварну корист. Али за саветовање и руковођење није довољно бити благочестив: треба имати духовни опит и пре свега – духовно помазање. Такво је мишљење Светих Отаца о овом предмету. Благочестив али неопитни саветник пре може да смути него да донесе корист …Но због оскудице наставника, руковођење отачким делима постало је једино руководство ка спасењу. Ко се потчини томе руководству, може се већ сматрати спашен; ко се пак руководи сопственим схватањима или учењем  лажних учитеља, треба га сматрати за изгубљеног“.

Из напред наведених разлога извучена је и сакупљена суштина духовних поука из више дела Светих Отаца, признатих као учитеља православља. Као неки неопходни минимум у стицаљу знаља из области хришћанства, ради устројавања хришћанског начина живота,покајања скидање старог – палог човека, борбе са страстима, ослобађање од страсти и облачење у новог човека, стицање врлина, духовне изградње и узрастања до уподобљавања за Царство Небеско. Онима, који су читали дела Светих Отаца у целини одакле је материјал узет, ова књига може да служи као подсетник за обнављање, подсећање и учење. Они који нису имали прилике да дођу до обимног материјала поменутих дела, имају основу потребног знања за почетак на путу спасења.

Књига добија на значају у ово време када се на нашим просторима уводе „новотарије“ од стране дела свештенства, а које у суштини представљају одступништво од изворне православне хришћанске вере,  уносе смутњу и пометњу међу верницима и доносе погибао душама оних који их прихвате. Најочигледнији пример за то је причешће без покајања, исповедања, поста и молитвене припреме што у сваком случају буде не на спасење, већ на суд и осуду душама оних који на такав начин приступају светим тајнама причешћа.

У овој књизи је Истина највећа драгоценост коју једна душа може да има и да буде украшена њоме. Потражимо је стрпљиво честим ишчитавањем и понављањем до усвајања као трајног знања.

Благодаримо Господу Исусу Христу за доброту, милост и милосрђе, што нас удостојава такве драгоцености и бисера и молимо Га да нас крепи у разумевању реченог.

 

Извори:

Енциклопедија Православног духовног живота од Светог Игњатија Брјанчанинова

Лествица од Светог Јована Лествичника

Добротољубље I том

Добротољубље II том

Добротољубље II том

За савршенство и детаље користити наведена дела у пуном издању.

Преузмите књигу у ворд формату Pouke Svetih Otaca