Русија и Кина ветом спречиле изгласавање у СБ УН америчке резолуције уперене против Венецуеле

4972229

ИАКО СУ У ВЕНЕЦУЕЛИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ ОДРЖАНИ У МАЈУ 2018. – ВАШИНГТОН ТРАЖИО НОВЕ

* Тражио и да СБ УН гарантује безбедност целој америчкој политичкој и осталој агентури у Венецуели. Успротивила се и Јужноафричка Република

* Амбасадор Русије у СБ УН Василиј НЕБЕНЗЈА: „Ми се озбиљњно прибојавамо да ово заседање може бити искоришћено као етапа у припремању реалне а не хуманитарне интервенције. Као изговор за спољно мешање, уз тврдње да је Савет безбедности УН тобоже неспособан да регулише ситуацију у Венецуели. Ево, стигли смо  услучају Венецуеле до кулминације америчког спектакла са двоструким аршинима“

РУСИЈА и Кина су ставиле вето у Савету безбедности УН  на амерички предлог резолуције о ситуацији у Венецуели са захтевом да се у тој земљи одрже нови председнички избори.

За амерички `пакет`, који би, по замисли вашингтона, требало да отвори врата власти венецуеланском `отпорашу` Хуану Гуаиду, гласало је девет чланова СБ УН. Три су била против – Русија, Кина и Јужноафричка република, а још три су била `уздржана`.

Руски амбасадор у Савету безбедности УН Василиј Небензја изјавио је да је Американцима унапред било јасно да њихов предлог не може проћи, али да су га гурали да би могли Русију, Кину и Јужноафричку републику да оптужују да блокирају достављање хуманитарне помоћи у Венецуелу. У наставку је упозорио:

„Ми се озбиљњно прибојавамо да ово заседање може бити искоришћено као етапа у припремању реалне а не хуманитарне интервенције. Као изговор за спољно мешање, уз тврдње да је Савет безбедности УН тобоже неспособан да регулише ситуацију у Венецуели. Ево, стигли смо  услучају Венецуеле до кулминације америчког спектакла са двоструким аршинима“.

Стални представник Кине на Ист риверу објаснио је да се амерички приступ Венецуели принципијелно разтликује од позиције његове земље.

У име Ј. Африке је Џери Метјус упозорио да амерички предлог заобилази стварне узроке конфликта у Венецуели.

САД су, иначе, понуђеним текстом предлагале да СБ УН овласти генералног секретара УН Антолија Гутереша да „коришћењем својих снага обезбеди одржавање у Венецуели нових председничких избора“, а да одржани у мају 2018-те буду проглашени на нелегитимне.

У једном од чланова пропале америчке резолуције захтевано је и да се осигура безбедностсвих чланова Националне асамблеје Венецуеле и других чланова политичке опозиције у тој земљи“.

Амерички реванш: Одбачен и предлог руске резолуције

АМЕРИЧКИ блок у онемогућио је изгласавање руског предлога резолуције о ситуацији у Венецуели.

Њиме је предлагано да СБ УН подржи суверенитет Венецуеле, а да се унутрашњи политички проблеми реше преко „механизма Монтевидеа“.

Седам земаља, на челу са САД, било је против.

Извор:
ФАКТИ