Мој одговор амбасадору Скоту, да је ,,Србија на погрешној страни историје“

117696_vest_skot1
Пише Ђорђе Бојанић, историчар
Он каже да је ,,Србија на погрешној страни историје“?
Као историчар се не слажем са том опаском, и зато морам одговорити.
Скот о погрешној старни… човек који представља младу, али заиста моћну и агресивну државу (није ту агресиван народ већ политика), ону која је сејала 1944. год на Васкрс смрт по Србији… они који су бомбардовали нашу децу и цивиле, школе, болнице, фабрике, споменике културе?
Да ли је исправна страна историје и оружани сукоб између савезничких снага, Црвене армије и америчке авијације, новембра 1944. год, када се убрзо по ослобођању Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије (Руске) и Народноослободилачке војске Југославије, када је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац… зар смо и тада били на погрешној страни?
Ви представљате државу која је после Другог светског рата, у разним земљама са војничком чизмом крочила или из ваздуха уништавала туђе територије, после тога ту просперитета и среће није било… од Кореје и Вијетнама, преко Авганистана до Ирака, Либије, Србије, Сирије ево сада и Венецуеле. Колико сте диктатора подржавали, сетите се само Пиночеа!
Ви сте једина земља у историји Света која је користила атомске бомбе и то кад је рат готово био завршен, засипали сте туђе територије уранијумом…!
Ко сте ви па да судите, ко је на погрешној страни историје… па зар на тој страни агресије и злочина да будемо?
Ми имамо своје Храмове које чувамо од вас и ваше државе… која је на страни оних који су вадили органе и чијом лажном творевином управљају данас терористи који су протерали 250.000 Срба са својих вековних огњишта, као и ваша држава Индијанце што је стрпали у жичане ограде. Да ли је то та исправна страна историје?
Ви говорите о народу који има само одбрамбене ратове од агресора, народ који није никога никада напао и разарао, народ који је бранио Европу од османлија, народ који је био стуб одбране, да ли сте чули за Војну крајину (где више нема Срба)? Ми смо народ који се борио и крварио у борби против фашиста и нациста, а у то време када смо гонили нацисте баш ваша земља нас је бомбардовала на Васкрс, више пута 1944. год… можда је и то погрешна старна историје?
Ипак, ми смо народ који има своје чврсте корене, народ који има своју античу историју… а ви имате нововековну историју, ту је можда и болна тачка, оно што се новцем не може купти, већ само вашим бомбама уништити… али темељи никада се уништити не могу.
И после се чудите што је српски народ свим срцем окренут према Русији… ево и једне чињенице, то је народ који никада није испалио ни један метак или бацио бомбу и ракету на наш народ… а о братским вековним везама сада не бих.
Где је ту ваша цивилизација, где култура, где хришћанство? Нека на то одговоре они који су то учинили а и даље чине исто, одговорите нам и ви господине Скоте!
Мој савет је да се упознате боље са Бечкком  конвенцијом  о дипломатским односима из 1961. године, то је међународни споразум који дефинише оквир за дипломатске односе између независних држава.
И пред свега ја вас и ваш народ поштујем… супротно ми не дозвољава моја вера, култура и традиција.
Извор:
ВОСТОК