Србин на Крку прво рањен, па кажњен?!

08-prvo_620x0

Антисрпство полицајаца на острву Крк. Врбнички Срби, запалићемо вам град!

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Ову стравичну реченицу је изрекао хрватски полицајац мештанима градића Врбник на острву Крку, после сукоба на традиционалном карневалу, када је без икаквог повода разбио младићу чашу на глави. Са више шавова на глави младић чека епилог полицијске истраге, иако је пријава за кршење реда и мира поднета и против њега.

До инцидента је дошло током викенда на карневалу који у том крају има дугу историју. До сада у Врбнику никада није забележен сукоб за време машкара, поготово не са актерима полицајцима у цивилу који су дошли у место и провоцирали мештане?!

Наводно су били алкохолисани, показивали су полицијске значке, а онда је дошло и до туче. И у полицији у месту Крк потврђују да је њихов полицајац који није био на дужности учествовао у инциденту, а полицијска истрага треба да утврди који су разлози бруталног напада на младиће и како је уопште могуће да један полицајац изрекне претње попут оне да ће „Србима запалити град“.

Она друга претња „да ће се полицајци вратити“ реализована је већ почетком седмице када су полицијске патроле из Крка заиста дошле до Врбника и почеле да кажњавају возаче, легитимишу мештане, што је изазвало револт грађана који су на друштвеним мрежама поручили: „Узорне ли хрватске полиције!“ Епилог овог тужног догађаја је да су мештани Врбника одлучили да не организују завршне карневалске свечаности које иначе окупе и велики број туриста.

За Врбник се, иначе, веже и прича да су партизани заробили 19 Срба из Врбника који су проглашени четницима и убијени, а њихова тела бачена у јаме у брдима изнад Цриквенице. Каснија су истраживања потврдила да то нису били припадници четничког покрета, већ локално становништво, Срби који су се бавили пољопривредом и који су недужни страдали после капитулације Италије. Тако је Врбник пратила фама, а очито се то вуче до данас, да је „четничко место“, што историчари негирају.

УКУПНО СЕДМОРО СРБА

У самом Врбнику, иначе родном месту загребачког надбискупа кардинала Јосипа Бозанића, међу 950 становника је седморо Срба, двојица Немаца, по један Мађар и Италијан, 25 Бошњака, а сви остали су Хрвати. На целом острву Крк живи свега 500 Срба.

Извор:
НОВОСТИ