Дачић прети Србима са КиМ: Укинућемо плате и радна места у „паралелним институцијама“

ivica-dacic-izdajnik-alkoholicarБЕОГРАД – Након три сата разговора премијера и првог потпредседника владе са представницима Срба са севера Косова није постигнут договор о прихватању споразума из Брисела или о евентуалном референдуму о том питању, Срби траже да се најпре провери уставног споразума, а премијер Ивица Дачић одбацујући тај предлог поручује да држава има механизме да споразум примени.

Референдум којим би се проверио став грађана о бриселском споразуму Београда и Приштине „очигледно није опција“ за Србе са севера Косова, изјавио је након састанка премијер и поручио да влада неће мењати курс, о чему постоји јединство међу њеним члановима, те да Србија нема времена да месецима чека на спровођење споразума.
„Држава Србија је прихватила споразум у Бриселу, тај споразум се мора спровести, да ли га неко подржава или не није уопште питање, питање је да ли желимо да то буде проверено на референдуму, а ако не желимо, како да га заједно применимо“, објаснио је Дачић.

Констатујући да Срби ипак не желе референдум, односно да он за њих није опција, Дачић је навео и који су то механизми којима држава располаже, а који ће омогућити да се споразум уз Брисела спроведе.
„Механизми су једноставни – укинете плате и радна места и решили смо проблем такозваних паралелних институција“, казао је Дачић али и додао да ова влада то није желела нити жели да ради, због чега ће разговори са Србима бити настављени.

Закључио је да Влада Србије не може да пристане да неко читаву земљу вуче у пропаст, већ да ће наставити свим снагама да води државу у добром смеру, водећи рачуна и о Србима са севера и са југа КиМ, и најавио да ће он и вицепремијер Александар Вучић имати низ састанака и консултација, јер се од Србије очекује да се већ следеће недеље прихвате неки временски оквири за примену договора.

У име Срба са севера изјаву је након састанка дао председник Српског националног већа Милан Ивановић, најављујући наставак консултација за 7. мај, поменуо је као референдумско питање: да ли сте за Косово и Метохију или ЕУ и закључио да је најпре потребно испитати уставност споразума из Брисела.

Како је рекао, бојкот примене споразума ће се наставити, а он се, додао је, нада да ће следећем састанку с представницима владе присуствовати и Срби који живе јужно од Ибра, а који су данас све време док су разговори трајали, били испред зграде владе.

Они су јуче најавили да ће доћи у Београд иако нису имали званични позив за састанак, а пред почетак су затражили да на њиховом учешћи инсистирају Срби са севера.

Како се то није догодило, председник јужне општине Штрпци Звонко Михаиловић рекао је да је влада још једном успела да подели Србе са КиМ, позвао је државне органе да их у наредних седам до десет дана приме на састанак и оценио да су „Срби са севера испали некоректни јер је био договор да сви заједно уђу на састанак са Дачићем и Вучићем“.

На састанку у влади Србе са КиМ представљали су, између осталих, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, председници четири општине са севера Косова и начелник Косовско-митровичког округа Раденко Недељковић.

ТАНЈУГ