Грађани облепили Теразијски тунел Вучићевим неиспуњеним обећањима

tunel

У Београду је одржан још један грађански протест против власти председника Србије Александра Вучића, под паролом „Један од пет милиона“. Окупљенима су се обратили председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић, психолог др Жарко Требјешанин и представница Асоцијације независних одборника Драгана Ракић.

Протест је одржан уз нови захтев – смена министра здравља Златибора Лончара због лоше ситуације у здравству и због посете председника Србије Александра Вучића и делегације у време сезоне грипа стерилном блоку на хематолошком дечијем одељењу у Институту за мајку и дете.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић рекао је Лончар и његове колеге са института нису смеле да дозволе посету Вучића и „свите“ стерилном блоку зарад политилчке кампање и истакао да тада није поштован ни један медицински протокол којим се штити здравље те деце.

Он је казао да је ситуација у здравству катастрофална и на ивици колапса и да се само надљудским напорима запослених успева одржати рад здравственог система.

Протестна шетња је кренула другим путем у односу на претходних једанаест субота – Узун Мирковом, поред Калемегдана, Бранковом, ка Теразијском тунелу, који је, како је и било најављено, излепљен Вучићевим неиспуњеним обећањима, па даље поред Скупштине и РТС.

У Теразијском тунелу који су назвали „Вучићев тунел лажи“ лепили су налепнице на којима су исписана обећања председника Србије Алексадра Вучића која није испунио.

Међу налепницама којима је тунел облепљен су и изјаве Вучића попут „У предстојећим реформама пензионери неће платити ни један једини динар“, „Од Тениса очекујте 500.000 свиња до почетка 2016. године“, „О решењу за Косово говорићу крајем марта, најкасније почетком априла, имаћу довољно храбрости о томе да говорим“ што је изјава из 2018. године.

Потом „Информације о убиству Оливера Ивановића објавићемо за две недеље“, „Готово свим функционерима одузећемо право да користе ротацију на службеним аутомобилима“ и „Па једини који не вредја никога, једини који не говори лоше, који не говори о другима, то сам ја“.

Испод сваке изјаве написано је великим словима „лаж“.

Те налепнице излепљене су и на врата зграде РТС-а и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Испред зграде РТС-а раширен је транспарент „Тунел лажи Александра Вучића“, а упаљене су и бакље.

Организатори протеста су испред РТС поручили директору тог јавног сервиса Драгану Бујошевићу и уреднику Ненаду Љ. Стефановићу да су од оних који лажу „гори они који шире те лажи“.

Те налепинице су излепљене и испред зграде у којој је смештен РЕМ, а организатори протеста су истакли да РЕМ не ради свој посао, јер дозвољава да бројне телевизије са националном фреквенцијом „сипају лажи“. Питали су да ли је чланица РЕМ-а Оливера Зекић самопрокламовани портпарол Вучића и Српске напредне странке или треба да буде портпарол грађана.

Испред Скупштине Србије, где је протест завршен, раширен је транспарент „Слобода, истина, правда“.

По завршетку протеста запослени у Градској чистоћи су почели да чисте улице и да скидају налепнице из Теразијског тунела, што је наишло на негодовање једног броја оних који су дошли на протест па су им звиждали, а потом облепили и једно од возила комуналаца. Људи који су се ту нашли викали су радницима чистоће  „УА“.

Учесници протестне шетње дували су у пиштаљке и носили бројне транспаренте на којима, између осталог, пише „Слобода се осваја на слободним изборима“, „Није Устав крпа да га шутираш“, „Ми смо уз народ, не уз садашње и бивше лопове“, „1244 разлога Косова је Србија“ и велики транспарент „Асоцијација слободних одборника“, коју је основало око 700 одборника из парламената локалних самоуправа из читаве Србије.

Како јавља репортерка Н1, овога пута на протесту није било левог блока.

Драгана Ракић (ДС), одборница у Скупштини Града Вршца, је на протесту обавестила грађане да је данас формирана Асоцијација слободних одборника. Она је подсетила да су одборници били од самог почетка под притиском СНС, да је до прекомпонавања власти дошло притисцима, уценама и претњама. Они који су рекли „не“, до данас су много тога претрпели, додала је, наводећи да су били изложени претњама, притисцима, уценама, физичким малтретирањима, претњама отказима, медијском линчу…

„Вечерас је са вама 687 одборника који су рекли „не“ Вучићевој диктатури“, навела је. Колика је цена тога, свако од нас зна, поготово они који долазе из малих средина, јер је Србија пуна „малих Вучића“, истакла је.

Не наседајте на причу да су сви политичари исти, нисмо исти, има нас који нећемо никад одустати јер слобода нема цену, има и нас који сматрамо да политика може да буде частан посао, додала је.

На платоу су били постављени штандови на којима су грађани потписивали „Споразум са народом“.

Подсетимо, први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду. Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду, а захтеви су се допуњавали.
Затражено је да РТС протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, да јавни медијски сервис једнако извештава о свим политичким опцијама, и да генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредник Информативног програма Небојша Љ. Стефановић поднесу оставке.

Грађани захтевају да се пронађу починиоци и налогодавци убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, и да министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поднесе оставку.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим градовима у Србији, као што су Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Горњи Милановац, Аранђеловац, Краљево.

Протесте „Један од пет милиона“ подржао је одређен број професора неколико факултета Универзитета у Београду, културних радника, адвоката, Синдикат лекара и фармацеута…

Извор:
Н1ИНФО