МИРИШЕ НА РАТ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Хаос на граници са Колумбијом; Део Мадурових званичника побегао у Турску

Tan2019-2-23_153959742_1_620x0

Наређењем председника Мадура распоређена војска на граници са Колумбијом. У ишчекивању „америчке помоћи“ затворена три гранична прелаза

ВЕНЕЦУЕЛАНСКИ званичници наредили су распоређивање војске у близини границе са Колумбијом, саопштила је данас Стратешка оперативна команда Боливарских националних оружаних снага.

„Следећи инструкције нашег врховног команданта Николаса Мадура, командант Стратешке оперативне команде оружаних снага Ремиђо Себаљос наредио је размештање војске на граници између Колумбије и Венецуеле како би гарантовао мир и безбедност грађана након затварања границе“, наводи се у саопштењу на „Твитеру“, пренела је агенција Тасс.

У четвртак је председник Мадуро наредио затварање границе са Бразилом, а данас је потпредседник Делси Родригес наредио привремено затварање три моста која повезују Венецуелу и Колумбију.

Потпредседник Родригес поручио је на „Твитеру“ да су привремено затворена три гранична прелаза у држави Такира, због „озбиљних и нелегалних претњи“ по мир и суверенитет Венецуеле, које долазе од владе Колумбије.

Присталице лидера опозиције Венецуеле Хуана Гваида су планирали да унесу више тона хуманитарне помоћи и медицинских залиха преко сада затворених граничних прелаза, а које је послала администрација америчког председника Трампа.

Три члана Националне гарде Венецуеле напустила су своје положаје у суботу на венецуеланској граници са Колумбијом, саопштило је колумбијско одељење за имиграцију. Војници су напустили своје положаје на Међународном мосту „Симон Боливар“ на граници између Колумбије и Венецуеле и затражили помоћ од службеника за имиграцију у Колумбији.

Такође у суботу, војници Националне гарде Венецуеле испалили су сузавац на раднике који су тражили да пређу границу у Урени у Колумбију како би радили, наводи екипа Си-Ен-Ена која је присуствовала сцени на мосту код Тијендитаса.

Три гранична прелаза према Колумбији од данас затворена

Камион са хуманитарном помоћи ушао је у Венецуелу из Бразила, рекао је новинарима опозициони посланик Мигел Пизаро у Каракасу. У међувремену, конвој камиона са хуманитарном помоћи за Венецуелу напустио је складиште у Колумбији и кренуо ка оближњем граничном прелазу, упркос инсистирању председника Венецуеле да им неће бити дозвољено да уђу у земљу.

Вођа опозиције Гваидо на „Твитеру“ је написао да је део администрације председника Мадура побегао у Турску.

ПОГИНУЛА ЖЕНА, 17 РАЊЕНО

Си-Ен-Ен јавља како су напетости на венецуеланским границама високе, због решености опозиције да помогне земљи тако што ће дочекати хуманитарну помоћ из САД. Према станици из Атланте, велики инциднет између локалне заједнице и војске догодио се у петак у близини Гран Сабане. Како је за Си-Ен-Ен рекао градоначелник града Емилио Гонзалез, војска је отворила ватру на групу мештана која је покушавала да олакша пролаз помоћи у Венецуелу. Гонзалез је рекао да су војници пуцали и убили 34-годишњу Венецуеланку и ранили 17 других.

Извор:
НОВОСТИ