РТ: Венецуела затвара границу са Бразилом, могуће и са Колумбијом – Мадуро

117632_vest_rfds

Почевши од четвртка вече, Венецуела затвара своју границу с Бразилом, најавио је председник Николас Мадуро. Он је додао да се иста мера може применити и на границу са Колумбијом, иако, како је рекао, он то не жели.

Венецуеланска војска добила је наредбу да уведе забрану путовања ваздушним простором и на мору до даљњег, рекао је Мадуро током телевизијског обраћања из Генералштаба.

Говорећи о могућем прекиду саобраћаја са Колумбијом, Мадуро је рекао да не жели да донесе такву одлуку, али да се разматра.

И Бразил и Колумбија служе као транзитне руте за америчке испоруке које су везане за Венецуелу.

Ограничења долазе усред напетог застоја и немогућности у покушајима САД-a да испоруче оно што Вашингтон описује као хуманитарну помоћ у Венецуелу, упркос жељама њихове владе. САД сматрају Мадура „узурпатором“, те као шефа државе признају самопроглашеног Хуана Гваида, чија је опозициона група прималац „помоћи“.

Раније у четвртак Гваидо је рекао да ће лично отићи на границу с Колумбијом како би добио пошиљку из САД-а, позивајући возаче да иду с њим и пркосе граничарима којима је наређено да спрече испоруку.

Мадурова влада сумња у амерички план о пружању хуманитарне помоћи венецуелској опозицији. Амерички изасланик за Венецуелу Елиот Абрамс је користио хуманитарне конвоје за кријумчарење оружја циљаним латиноамеричким земљама од стране Вашингтона ради промене режима, а Каракас је саопштио да се сада покушава исти сценарио и у Венецуели.

Сукоб око пошиљке је такође био главна тачка анти-Мадурове пропаганде у медијима Вашингтона, који је оптужио венецуеланског председника да је блокирао гранични мост само да би зауставио долазак помоћи. У стварности, мост никада није ни био у функцији, али је такав некритички наратив општеприхваћен од стране америчких медија.

Недеља је крајњи рок који је Мадуру „дао“ Гваидо, вероватно у координацији са САД-ом, како би се омогућила „хуманитарна помоћ“ унутар земље.

Извор:
ВОСТОК