На Старој планини основан “Фронт за одбрану река Србије”

На састанку еколошки активисти из више градова Србије; фото: ОРСП

На месту одакле је кренула борба против изградње мини-хидроелектрана, у старопланинском селу Темска надомак Пирота, окупили су се активисти из више градова да би формирали “Фронт за одбрану река Србије”. Том приликом одржана је и Скупштина Савеза месних заједница Старе планине која је постала званична организација.

Еколошки активисти из Пирота, Бабушнице, Краљева, Параћина, Петровца на Млави и Ужица окупили су се како би како би успоставили заједницки фронт, а који има за циљ да активисти заједнички раде на обавештавању јавности о штетности коју праве мини-хидроелектране.

Један од најактивнијих бораца за одбрану река Александар Јовановић Ћута каже да се на састанку говорило о коордиинисаном јачању притиска на институције.

Овај фронт је отворен и за активисте из осталих општина, који су из различитих разлога били спречени да присуствују оснивању Фронта. Договорили смо се да заједнички радимо на коордиинисаном јачању притиска на институције на локалном и државном, али и на међународном нивоу – каже Јовановић.

На састанку је одржана и изборна скупштина Савеза месних заједница Старе планине, а за првог председника изабран је Небојша Илић.

Милан Ђорђевић из удружења Темска, које је једно од оснивача Савеза, каже да Савез месних заједница Старе планине треба да буде и надаље, као што је на почетку свог оснивања и био, водећа организација у заштити и очувању вода.

Савез треба да заступа интересе људи и да се бави заштитом целокупне природе на својој територији а и шире. У будућем периоду да постане релевантна снага и репрезентативна организација, чији став и мишљење ће морати да се уважава код свих државних институција – рекао је Ђорђевић.

Он додаје да функција Савеза није само одбрана вода, а да надаље треба размишљати и за отварање канцеларије у Пироту, како би било свима лакше да учествују у раду.

Аутор:Љ. Ф.

Извор: Јужне вести