Младић, Караџић, Станишић и Жупљанин апелују на јединство за очување Републике Српске

zastave
Преостала четворица Срба који се налазе у притворској јединици затвора Уједињених нација у Схевенингену Радован Караџић, Ратко Младић, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин више брину за судбину Републике Српске и српског народа него за властиту судбину и њихова порука је да по сваку цену треба сачувати Републику Српску, изјавио је за Срну потпредседник Организације старешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.

Жупљанин је после тродневне посете Србима у притворској јединици у Схевенингену рекао да је њихов став да је Републику Српску могуће сачувати једино постизањем пуног јединства свих политичких представника и носилаца власти из реда српског народа.

– Они сматрају и да је неопходно превазићи међустраначка неслагања и ујединити се у остваривању највиших и најсветијих циљева и вриједности српског народа у Републици Српској, а то су опстанак, развој и просперитет Републике Српске и српског народа заснован на утврђивању и поштовању минималних заједничких интереса српског корпуса, али и на кључним општеприхваћеним међународним демократским стандардима и начелима – каже Жупљанин.
Он је додао да је мишљење четворке у Схевенингену да је то прави пут и начин да се одужи свима који су поднели жртву приликом стварања, очувања и развоја Републике Српске.

– Сагласили смо се да је то само дио дуга према онима који су дали животе и дијелове тијела и пролили крв за Републику Српску –  напоменуо је Жупљанин.

Према његовим речима, Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин су у разговору најмање истицали личне проблеме и услове у којима бораве и живе.

– Они их прихватају такве какви јесу, не жале се, не говоре наглас, али се у ћутању осјећа и туга и сјета, много већа од онога што би могло бити речено. Забринути су за своје породице и услове у којима оне живе. Некима од њих ријетко стижу посјете јер породице немају материјалних могућности за то. Трошкови једне посјете премашују износ годишње пензије родитеља једног од њих – рекао је Жупљанин.

Он је истакао да им ни то не пада тешко колико стални напади и насртаји на Српску.

– Потпуно сам сигуран у њихову велику бригу за Републику Српску и српски народ, а колико Република Српска и српски народ брину за њих просудите сами – нагласио је Жупљанин.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић и некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић чекају да им буде изречена другостепена пресуда.

Некадашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и бивши начелник Центра служби безбедности у Бањалуци Стојан Жупљанин очекују да буду упућени на издржавање казне од по 22 године затвора које им је због наводних ратних злочина изрекао Хашки трибунал.

Извор:
ВОСТОК