Дачић: Не издајемо Косово, али…

dacic izdajnikПремијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Влада Србије не предаје и не издаје Косово, већ да га и даље сматра својим саставним делом, али „да се мора преживети“.

Дачић је то рекао на београдском аеродрому где је присуствовао повратку земних остатака краљице Марије Карађорђевић у Србију, на питање новинара да ли се последњим потезима Владе Србије око Косова поништавају остварења из времена Балканских ратова.

„У време владавине многих припадника породице Карађорђевић Косово није било у саставу Србије, али смо га на крају вратили“, рекао је премијер, на шта је патријарх Иринеј додао да је разлика у томе што је тада српски народ био присутан на Косову у већем броју.

Дачић је рекао да је тешко поредити Србију из времена (вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића) Карађорђа али је оценио да је Србија данас „много већа“ него што је била у његово и у време након Балканских ратова.

Упитан да ли се може очекивати да се у Србију врати монархија, Дачић је рекао да он није говорио о облику политичког система, већ да се враћањем земних остатака краљице Марије исправља историјска неправда и да свако има своје место у историји.

„А када се буде доносио Устав, о тој теми се може разговарати“, рекао је Дачић.

Бета