Италија: Петиција за повлачење признање Косова

palazzo-parlamento_iff

Петиција са потписима више хиљада Италијана у којој се од Владе у Риму тражи поновно разматрање признања Косова, односно поништавање дипломатског агремана амбасадору у Приштини, сутра ће бити предата италијанском парламенту.

Покретач петиције италијанска списатељица Марилина Века изјавила је за „Вечерње новости“ да се идеји прикључила група италијанских интелектуалаца међу којима су историчар Стефан Пилото, почасни конзул Србије у Венету Лорета Бађо, професор универзитета Леанардо Кјарели, архитекта и писац Алесандро ди Мео, блогер Федерико Роберти.

Века, која је од 2000. године на Космету боравила чак 50 пута, изразила је наду да ће 630 посланика Доњег дома италијанског парламента пажљиво проучити петицију и у њој изнети разлоге за укидање признања.

Она је навела да ће потписи сутра бити предати посланицима, и да очекује да ће о документу бити расправљано до 20. фебруара – дана када је Италија 2008. признала самопроглашено Косово.

– Хоћу да верујем да ће италијански парламентарци присилити Владу да повуче признање, јер је то страшна срамота на образу наше земље – рекла је Века.

Она тврди да ће петиција имати хиљаде потписа Италијана којима је истина о Косову и Метохији све доступнија, додајући да стотине људи долази на трибине и предавања о Космету које њени пријатељи и она држе широм Италије.

Века каже да има и оних који желе да је пошаљу у Хаг. „Што је истина о Косову и Метохији очигледнија, то је више плаћеника који желе да је зауставе“, рекла је Века.

– За ових 19 година колико долазим на КиМ разговарала сам са великим бројем ваших сународника и готово са свим породицама отетих. Они су, пре свих, позвани да говоре о државности донетој на НАТО-бомбама – рекла је Века, која је објавила четири књиге о потресној судбини више од 100 Срба са Космета.

Податке за књигу „Вучије срце“ у којој говори о судбини четворице Срба на Космету – лекару, инжењеру, професору и сељаку, који су жртве трговине органима, размењивала је са Диком Мартијем и тврди да су аутентични.

Века је и прва новинарка која је 2000. године писала о жртвама осиромашеног уранијума међу италијанским војницима.

Извор:
ВЕСТИОНЛАЈН