Глад у Јемену прети да избрише читаву једну генерацију

jemen

Разорни рат у Јемену прати хуманитарна катастрофа неописивих размера. Стотине хиљада људи умрле су од глади, милиони људи су потхрањени. Највише су страдала деца – УН су упозориле да би глад могла да убије читаву једну генерацију. Крај се не назире – не зна се датум наставка мировних преговора започетих у децембру у Стокхолму.

Овако изгледа глад која убија – по једно дете, на сваких десет минута. Читава једна генерација прети да нестане.

„Мислим да ће много дечијих живота бити изгубљено због неухрањености. Чак и ако преживе, гладовање ће оставити последице, биће им тешко да се изборе са чак и њамањим обољењима и заразама. Ово је огроман изазов, мора се наћи начин да заштитимо ту децу“, каже Траст Мламбо из УН светског програма за храну.

Ужас расте када се слици додају бројеви – два милиона деце је потхрањено, многа умиру одмах по рођењу – 25.000 њих годишње. Глад прати болест – милион људи је заражено колером, на стотине је убила дифтерија.

Разлог је грађански рат који бесни три године – сукоб побуњеника и режима претворио се у кланицу 2015. године, када се, као подршка режимским снагама, умешала Саудијска Арабија. Мета борбених авиона често су пијаце, свадбе и школе.

„Видели смо гранате, метке и борбене авионе. И сад, због рата, не можемо да учимо. Јако бих волела да поново саграде моју школу, да опет могу да учим“, каже ученица Етар Мохамад.

Страних посматрача у земљи готово да и нема. Утисак је да су европске силе окренуле главу. Француска и Велика Британија зарађују продајући оружје Саудијцима. Они пак, блокирају хуманитарну помоћ, од које зависе животи 22 милиона људи. На тоне и тоне хране управо пропада у складиштима унутар ратних зона.

Извор:
Н1ИНФО