Ректор МДА: Манастире Пантократор и Ксенофонт отровала лаж Фанара

Епископ Верејски Амвросије (Јермаков), ректор Московске духовне академије

2 светогорска манастира су се повукла из црквеног организма кад су ступила у контакт са расколницима, истакао је владика Амвросије.

Заједничко богослужење братије светогорског манастира Пантократора и «епископа» Православне Цркве Украјине Павла Јуристог, као и одлазак игумана манастира Ксенофонт на интронизацију поглавара ПЦУ Јепифанија Думенка онемогућили су поклоничко путовање  православних у ове светогорске обитељи и јевхаристијски контакт са њиховим монашким заједницама, упозорио је ректор Московске духовне академије епископ Верејски Амвросије (Јермаков).

«Чини ми се да је за нас данас важан списак јерарха, манастира и парохија који су се изјаснили за легализацију шизматика и ступили у молитвено и евхаристијско општење са расколницима који немају свештени чин. Данас је овај списак оних који су се сјединили са расколницима допуњен светогорским манастиром Пантократор, одмах после манастира Ксенофонт», пренео је речи ректора Московске Духовне академије часопис «Пастир и паства».

Владика Амвросије је назвао активну легитимизацију црквеног раскола у Украјини и активности «јерарха» ПЦУ «новим обновљенством».

Фанар је сад поступио исто као и онда, кад је Константинопољски патријарх стао на страну лажи и изјаснио се за удаљавање Свјатејшег Патријарха Тихона, а обновљенце признао, скренуо је пажњу епископ Амвросије. Он је објаснио да су од исте такве лажи сад заражени и манастири Ксенофонт и Пантократор.

Ове две светогорске обитељи су се добровољно повукле из црквеног организма исто онако као што су у «времена совјетског безбожништва обновљенци постали страни Христовој Цркви», рекао је владика Амвросије.

«Вреди имати на уму да су за очување црквене чистоте, светитељи, као што је мученик Јован Попов, били спремни да иду у смрт. Црквена чистота и каноничност су купљени по веома високој цени. Хајде да то имамо на уму и да праведно поступимо», закључио је ректор Московске духовне академије.

  1. фебруара 2019.године представник ПЦУ, «епископ Одески и Балтски» Павел Јуристиј је служио литургију у манастиру Пантократор Свете Горе Атон.

Пантократор  је један од 5 манастира,чији су представници за време заседавања Светог кинота Свете горе Атон подржали иницијативу Константинопољског патријарха Вартоломеја да се упути делегација посматрача на интронизацију поглавара ПЦУ Епифанија Думенка. Предствници већине светогорских манастира – 15 –изјаснили су се против тога. Многи међу светогорским келиотима и отшељницима саопштавају да се прекида помињање патријарха Вартоломеја. Светогорски манастири Филотеј и Каракал су изјавили да ће затворити своју капију уколико на Свету Гору Атон дође поглавар ПЦУ Епифаније Думенко.

 

Превела за сајт Срби на окуп

Весна Петковић

 

 

Извор: СПЖ