П О Д С Е Ћ А Њ Е Догодило се 13. фебруара 2010.год.

П О Д С Е Ћ А Њ Е

Догодило се 13. фебруара 2010.год.

ПОЗИВ НА МИРНИ СКУП ПОДРШКЕ ВЛАДИЦИ АРТЕМИЈУ. ДОЂИ И ТИ!
Помаже Бог! У суботу у 10:30, са благословом о. Николаја из манастира Црна Река, испред Патријаршије у Београду одржаће се тихи скуп подршке владики Артемију.
Сакупиће се монаштво из Eпархије рашко призренске и косовско метохијске, а позван је и верни народ. Проследи даље!

1

КРАТКО ПОДСЕЋАЊЕ на почетак краја Епархије рашко-призренске и стварање Епархије рашко-призренске у егзилу
Пре девет година 10. фебруара 2010. делегација у саставу Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије, Викарни Епископ Липљански Теодосије, протојереј-ставрофор Радивоје Панић, протонамесник Владан Симић, јереј Мирослав Чолаковић је пристигла у манастир Грачаница око пола девет ујутру. Дошли су са намером да „преиспитају пословање епархије“, односно да комисија прегледа материјално-финансијско пословање тако што ће да уђе у просторије епархије и почне са радом, али и да обави саслушање Епископа Артемија. Владика је, уз образложење да не постоји акт о формирању комисије нити је у одлуци наведен основ и повод да се уђе у просторије, свој негативан одговор у писаној форми уручио Митрополиту.
Благајник Миливоје Марковић није добио благослов Владике да се уђе у просторије ЕУО, али га је касније позвао Радивоје Панић да хитно дође код Митрополита Амфилохија и Епископа Григорија који су под претњом да је „саучесник“ Владике Артемија ако не отвори благајну приморали да то и учини.
Монаштво у жељи да пружи подршку свом духовном пастиру се окупило три дана касније (13 фебруара 2010 год.) у Београду испред Патријаршије да сачека завршетак заседања Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Саопштење са те седнице је издато у 15:30 тог истог дана.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода поводом покретања поступка утврђивања канонске одговорности Епископа Артемија
13. Фебруар 2010 – 15:30
Данас је на седници Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, којом је председавао Патријарх српски Г. Иринеј, одлучено да се покрене поступак утврђивања канонске одговорности Његовог Преосвештенства рашко-призренског Епископа Г. Артемија у првој инстанци (Устав Српске Православне Цркве чл. 70, тачка 20 и 356), уз Његову обавезу да у поступку сарађује, и да се разреши управљања Епархијом рашко-призренском до окончања покренутог поступка, односно до следећег редовног заседања Светог Архијерејског Сабора.
Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије може да борави и богослужи у неком од манастира или у другом месту на тлу Епархије рашко-призренске или ван ње до окончања поступка, уз договор са администратором, односно уз сагласност надлежног епархијског архијереја, али без икаквог интервенисања у надлежност администратора или неког од господе епархијских архијереја.
На основу чл. 70. тач. 21. Устава Српске Православне Цркве, за Администратора Епархије рашко-призренске поставити Његово Преосвештенство Епископа умировљеног захумско-херцеговачког Г. Атанасија, са свим правима и дужностима епархијског Архијереја.
______________________________________________________________________
Овако је било 2010 године. Данас девет година касније ништа није доказано, никаква махинација, крађа, проневера, истрага против Епископа рашко-призренског Г. Артемија је још у току. Доказа, о којима је на свим медијима причано, посебно се у томе ангажовао Атанасије Јефтић, па су чак измишљени и термини „артемијевци“, „артемијевштина“ „артемијева секта“ „парасинагога“, „парацрква“ итд. нема, истрага није завршена, људи су оклеветани и понижени, монаштво, већински, протерано из своје епархије, Срба је све мање, а КиМ је потпуно отуђено од српског народа, цркве обнављају они који су их рушили, затире се све српско на нашем вековном огњишту, Срби се позивају на шиптарске изборе, позива их патријарх и лажни епископ са КиМ Теодосије… Издаја, потпуна, издаја на свим нивоима, издаја свеобухватна…
Али Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска на челу са Владиком Артемијем није нестала она само више није територијално ограничена, Божија реч се чује у нашим катакомбама којих има више од 30 у земљи и иностранству. Народ се скупља као пчеле око миришљавог цвећа, а духовна корист је немерива. Нека би нам дао Господ снаге и воље да и даље идемо Христовим путем, пуним искушења, прогона и патње али и путем спасења! На многаја љета Владико!

2  3

4

5

6

 

7

8

9

10

11