#1од 5 милиона у Грачаници: И да се зна, Ибар није граница!

Вест је ажурирана/ „Грачаница је проговорила“

Шта тачно значи разграничење Срба и Албанаца? Где су линије и тачке тог разграничења? Под каквим условима и какав је то компромис који ће из овог произаћи, главно је питање са трга Српских хероја у Грачаници, одакле је вечерас у 18 сати мала група окупљених Срба кренула у протестну шетњу #1од5милиона. Између 30 и 40 грађана – Грачанице, неколико из Осојана, као и два организатора прошлонедељедног протеста у Косовској Митровици и око десетак медијских екипа, прошетало је главном грачаничком улицом до споменика Милошу Обилићу, а у повратку до трга, зауставили су се на кратко и пред манастиром Грачаница. Транспарент је носила и универзитетски професор Рада Трајковић која је истакла да је велики страх утеран међу грађане, да се дешава убрзани одлив стручног кадра, те да је важно било да се овом шетњом грађани „мало ослободе“. Ипак, најављено је и да ће се ускоро кренути са протестима и у свим општинама у којима Срби живе на КиМ-у.

Организатор Бранислав Марковић који је сам прошле суботе прошетао до манастира Грачаница и послао видео поруку подршке својим сународницима у Косовској Митровици који су тада по први пут шетали, вечерас је, пре него да групица крене, прочитао и остале захтеве:

„Хтели смо да питамо и представнике косовских Срба у косовским институцијама, не само њих, већ и српске представнике у српском парламенту, како могу да се слажу са нечим и подржавају нешто о чему немају појма, па чак ни до најситнијих детаља?“

Затражио је, како је рекао, прекид праксе партијског и породичног запошљавања, наводећи примере да има породица која остварују приходе и у српском и у косовском систему и то са чак, како каже, и до 8 прихода.

„Захтевамо да се хитно реши социјални статус и социјална карта свих Срба који живе на Косову и Метохији, да се укину двоструке, троструке и вишеструке плате појединаца у корист оних који живе на Косову и Метохији и не раде нигде.“

Поставио је такође и питање: „Ко је убио Оливера Ивановића“.

Осим захтева да се прекине са уцењивањем и притисцима у државним институцијама против запослених, истакао је захтев да се прекине присила гласања по диктату.

Нагласио је да се овим протестом подржавају и остали протести у Србији којима народ протестује против, истиче, урушавања државних институција, против гушења и цензуре слобода мишљења и говора и контроле медија, против силе и репресије.

Овде људи не знају да се буне. Ви њима можете да скачете на главу, таквим их је систем направио, они се не буне ни кад су им деца гладна, они се не буне низашта, јер их десет година притиска власт

Пред сам почетак шетње, медијима се обратила и универзитетски професор Рада Трајковић:

„Вечерас су изашли они који су смели с обзиром на то да је страх велики, да су претње страховите и да у Београду имамо власт која не дозвољава слободу људима да говоре и да се крећу. Ми желимо да знамо шта је то пројекат разграничење председника Вучића и управо хоћемо да прођемо улицама Грачанице, да покажемо да желимо одговоре на питања чије одговоре само он зна и који обавештава међународне институције. Суштински не обавештава оне – а то је народ овде. Народ не сме да изађе јер је уплашен и то је познато. Покушавамо да мало релаксирамо грађане и да их идући пут буде много више.“

Колона је кренула са поруком „Стоп диктатури“, „Слобода“ и „До победе“. Протестну шетњу обезбеђивали су припадници Косовске полиције. Док се саобраћај одвијао несметано у једној траци.

„И да се зна, Ибар није граница!“ – такође је била једна од порука. Учесници су носили српске заставе, а на транспарентима, писало је „Србија без Косова, као човек без срца“, „АВ не дели нас, ми смо овде и остајемо“ и „Ко је убио Оливера Ивановића“.

Нешто да се промени

Вечерас је шетао и новинар из Гораждевца Дарко Димитријевић. За КоССев је након шетње говорио о разлозима због којих је то учинио.

„Да пошаљемо јасну поруку остатку Србије да смо незадовољни у политичком смислу начином на који се поступа према нама овде. Видели сте и овде вечерас, шетао сам па сам имао прилику да чујем, да су многи уцењени, да нису смели да дођу. То је данашња слика Косова и Метохије и мислим да је то јако лоше по све нас. А друго, оно што је јако лоше јесте то што је већина младих почела убрзано да се исељава на запад и то не чак ни у централну Србију. Мислим да је кључна порука одавде – да треба нешто да се промени, поред оних које су сви овде који су шетали јасно истакли, а то је да се открију убице Оливера Ивановића и да ми не знамо шта је то подела о којој причају косовски и српски председник – то су јасне поруке које подржавам.

Један од учесника протеста Горан Стојановић, који се представио као отац четворо деце, „одлучан да остане да живи на Косову“, послао је поруку, како каже, српском председнику Александру Вучићу, који је, када је 2013. године долазио, истакао је Стојановић, „успео да подели Србе“ – на „неке Тачијеве Србе и Српску листу“:

„Та деоба траје и данас и то посебно погађа српски народ који је одлучио да остане и опстане на овим просторима.“

Он каже да није изашао већи број људи јер су се уплашили и због ризика од, како наводи, насиља и притисака према њима, али и тврди да су „уцењени“ обуставом примања, додајући да је већина становника Грачанице зависна од плата из државних институција Србије.

Goran Stojanović

Горан Стојановић

И он је такође критиковао српске представнике који су на, такође тврди, платном списку и српског и косовског система, наводећи пример председника привременог општинског органа у Грачаници, који је уједно и градоначелник у косовском систему.

Шетња је завршена аплаузом. Организатор Бранислав Марковић се захвалио учесницима протеста који су се одазвали на његов позив и рекао на крају протестне шетње:

„Много је народа који није изашао вечерас, а који једва спаја крај с крајем и који су незадовољни. Они који ће да се смеју и да броје црвеним тачкицама да ли нас је било мало или много, они треба да знају да треба да их буде срамота – што је било мање Срба вечерас који се буне за лоше стање Срба у Србији, да је то њихова већа срамота а не наша.“

У изјави за КоССев после шетње, још један од организатора, Милош Томић, навео је да је „ово само почетак“ и нема сумњу да је за њега протест „показао снагу“.

„Велика је жеља ту, ово је 20 одсто на шта смо тек све спремни, уигравамо се, ово ће бити све боље и боље, и све до победе, подржавамо покрет 1 у 5 милиона, генијална ствар, до победе, да не буду ови више а ни ови раније, да пробамо да нађемо формулу, слобода.“

Да своје сународнике на протесту подрже дошли су и организатори протеста #1од5милиона који се по први пут одржао протекле суботе у Косовској Митровици – Марко Јакшић и Дејан Недељковић. Међу присутнима, са дететом на леђима виђен је и бивши косовски министар рада Ненад Рашић.

„Оно што ове људе брине је актуелна ствар и они имају право да знају каква будућност њих чека. Људи не само у Грачаници, већ јужно од Ибра су тренутно у највећој неизвесности на Косову и имају право да буду забринути и да брину о томе шта ће да се деси у наредних неколико месеци,“ рекао је за КоССев Марко Јакшић.

„Имају право да изразе јавно своју забринутост и то су показали. Ова идеја не изискује пребројавање људи и ова идеја као таква је довољна: Довољно је да постоји један појединац који брине за своју будућност и да то покажу.“

Упозорио је на то да Срби на Косову и Метохији, како тврди, већ пет година не могу јавно да искажу своје незадовољство, али верује у промене.

„Митровица, данас Грачаница, а ја се надам ускоро и остала места на Косову и Метохији ће показати да постоји довољно људи да свој став изнесу и забринутост јавно искажу, како у Митровици и у Грачаници, тако и у осталим местима.“

Иако признаје да постоје планови за даље организовање, није хтео да их открива, подсетивши на долазак директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића пред организацију протеста у Косовској Митровици прошле недеље и покушаје званичног Београда да се протести „сведу на минимум“.

https://www.facebook.com/kossevportal/videos/1286815948137416/

 

https://www.facebook.com/kossevportal/videos/1996701133957404/

 

Протести #1од5милиона који се већ месецима одржавају у српским градовима, на изненађење многих, прошле суботе, на мапу градова уписали су и Косовску Митровицу. Ове вечери, иза транспарента „1 од 5 милиона“ шета се још 40 километара јужније – у Грачаници. Захтеви учесника митровичке протестне шетње били су – да се открију налогодавци и убице Оливера Ивановића, и да свако у Србији има право да слободно мисли. Са грачаничких улица вечерас се упућују слични захтеви, али и употпуњени питањем за српске званичнике – „Шта значи разграничење?“.

У овом тренутку почело је окупљање испред полицијске станице, у самом центру Грачанице. За сада је око десетак окупљених, међу којима је и организатор Бранислав Марковић, као и организатори прошлонедељеног протеста у Косовској Митровици – Марко Јакшић и Дејан Недељковић. Видљив је и транспарент #1од5милиона Грачаница.

Међу окупљенима је и неколико грађана из Гораждевца, а дошла је и универзитетски професор Рада Трајковић. Такође, око десетак медијских екипа је већ дошло, а ове протесте прати и екипа КоССева, која се укључила и видео преносом уживо на Фејсбуку.

Организатор грачаничког #1од5милиона, Бранислав Марковић, у време одржавања митровичке шетње прошле суботе, видео објавом на друштеним мрежама и са натписом у рукама „#1 од 5 милиона Косово и Метохија – Подршка Косовској Митровици“ послао је поруку подршке. Охрабрен тадашњим реакцијама грађана, одлучио је да и Грачаница шета вечерас.

 

 

Извор: Коссев