МИП Русије: Жалимо због тога што нисмо позвани на састанак Контакт групе посвећен кризи у Венецуели

MIP-Rusije

Русија је изразила жаљење због тога што није позвана на састанак међународне Контакт групе посвећен кризи у Венецуели.

„Надали смо се да Русија може да учествује данас у раду (Контакт групе) у Монтевидеу, бар као земља посматрач, али речено нам је да такав формат није предвиђен“, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков за РИА Новости.

Он је рекао да се Москва нада и да ће „састанак у Монтевидеу резултирати значајним политичким, интелектуалним и креативним доприносом решавању проблема у Венецуели“.

У Монтевидеу ће бити одржан први састанак медјународне Контакт групе коју је формирала Европска унија да би помогла у организацији нових председничких избора у Венецуели.

У Контакт групи се налазе Немачка, Шпанија, Француска, Италија, Португал, Холандија, Велика Британија, Шведска, Боливија, Костарика, Еквадор и Уругвај.

У међувремену је 14 земаља ЕУ признало лидера опозиције Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле. То су Шпанија, Француска, Велика Британија, Данска, Холандија, Литванија, Летонија, Естонија, Португал, Аустрија, Чешка, Шведска, Финска и Луксембург.

Председник Венецуеле Николас Мадуро, који има подршку Русије, Кине, Северне Кореје, Турске и Кубе, изјавио је да је спреман на превремене парламентарне изборе искључујући могућност нових председничких избора.

Извор:
НСПМ