Тубић : СМРТ БЕБА – Злочин без преседана

12beba

Смрт 12 бањалучких беба које су преминуле ратне 1992. године због недостатка кисеоника који није могао бити допремљен у болницу у Бањалуци због затвореног коридора и забране Савјета безбједности УН, представља злочин без преседана, изјавила је Срни Жељка Тубић, мајка једне од беба.

„Прошло је 27 година од смрти 12 беба, односно 13 година од смрти Слађане Кобас, једне од наших беба, 13. звјездице за коју положимо црвену ружу увијек када полажемо вијенце за наших 12 звјездица“, рекла је Тубићева, која је и секретар Удружења „12 звјездица“.

Она истиче да се Слађана Кобас, која је као беба преживјела недостатак кисеоника, касније херојски борила, али је, нажалост, послије дугогодишње битке преминула.

„Слађана се послије годинама борила за своје здравље и живот, али је, нажалост, ту битку изгубила“, навела је Тубићева.

Она истиче да је убијање недужних беба злочин без преседана који показује да је у рату било планирано тотално уништење живота на овим просторима.

„Сваком нормалном човјеку, када размисли трезвено, јасно је какву неко има намјеру са народом и државом када иде да ти убија дјецу. Очигледно је да је планирано тотално уништење на овим просторима. Како вријеме пролази све је већа бол“, навела је Тубићева.

Слађана Кобас била је једина преживјела беба из бањалучког породилишта у вријеме када је, због затвореног коридора и немогућности да буде допремљен кисеоник за инкубаторе, умрло 12 тек рођених беба.

Слађана је преминула 9. фебруара 2006. године послије 13 и по година битке за живот и постала 13. бањалучка звјездица.

Од 22. маја до 19. јуна 1992. године на Одјељењу за интензивну његу породилишта у Бањалуци преминуло је 12 беба усљед недостатка кисеоника.

Бебама неопходан кисеоник није могао бити допремљен због забране Савјета безбједности УН, на чијем челу је био Бутрос Бутрос Гали.

Смрт беба била је директни повод да Војска Републике Српске покрене акцију „Коридор 92“, крене у пробој коридора према Србији и оствари једну од највећих и најблиставијих ратних побједа.

Извор:
ЈАДОВНО