Уставни суд: МУП забраном геј параде прекршио Устав

Ustavni sudУставни суд Србије закључио је дана да је Србија забраном „Параде поноса“ 2011. године повредила Уставом гарантована права на слободу окупљања, правно средство и судску заштиту.

Уставни суд је усвојио уставну жалбу Удружења „Парада поноса Београд“ и утврдио да је подносиоцу решењем надлежног органа о забрани одржавања јавног скупа и јавног скупа у покрету „Парада поноса Београд 2011.“ повређено право на судску заштиту, право на правно средство и слобода окупљања из члана 54. Устава, објављено је на сајту УСС.

Поред тога што је нашао да је Министарство унутрашњих послова забраном „Параде поноса“ прекршило Устав, УСС се у одлуци позвао и на праксу Европског суда за људска права у случајевима забране Прајда у другим земљама, а подносиоцу представке, Удружењу „Парада поноса Београд“, суд је досудио и 500 евра на име нематеријалне штете.

УСС је такође сам одлучио да покрене поступак оцене уставности Закона о окупљању грађана.

„Како из разлога изнетих у наведеним одлукама произлази да узрок утврђених повреда права представља системски проблем неусклађености важећег Закона о окупљању грађана са одредбама Устава од 2006. године, Уставни суд је на данашњој, 16. седници Суда, одлучио да, по сопственој иницијативи, покрене поступак оцене уставности Закона о окупљању грађана“, наводи УСС.

Удружење „Парада поноса Београд“ и Београдски центар за људска права поздравили су данас одлуку Уставног суда Србије. Из „Параде поноса“ и Београдског центра наводе да, иако је одлука Уставног суда охрабрујућа за све грађане, полиција, тужилаштво и судови својим радом морају показати да су у свакој прилици јачи од оних који користе насиље и говор мржње.

Они су, у саопштењу, оценили да ће „Београд прајд“ 2013. бити прилика да се у пуној мери афирмишу обе одлуке Уставног суда, тако што ће се осигурати потпуна слобода окупљања која је гарантована Уставом, Европском конвенцијом о људским правима и другим међународним конвенцијама које је Србија ратификовала.

Из „Параде поноса“ и Београдског центра подсећају да је одлука од 18. априла, која се односи на уставну жалбу коју су поднели организатори, а које су заступали експерти Београдског центра, друга одлука Уставног суда о забрани „Параде поноса“.

У одлуци из децембра 2011. године Уставни суд је нашао да је забрана „Параде поноса“ 2009. године, такође, била противуставна и констатовао да је решењем МУП-а којим се организаторима налагала промена места одржавања параде прекршен члан Устава.

Организациони одбор „Београд прајда“ 2011 је поднео сличну уставну жалбу и после забране Прајда 2012, а поступци пред Европским судом за људска права за све ове забране су у току.

ТАНЈУГ