Прво одлука Уставног суда па референдум

Politicki-predstavnici-SrbaЗВЕЧАН/КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 29. априла 2013. – Представници Срба са северног Косова саопштили су у понедељак да би пре одлуке о расписивању референдума Уставни суд Србије требало да потврди уставност и законитост аката који су претходили закључењу бриселског споразума.

„О евентуалном референдуму, референдумском питању, организационим и политичким припремама за његово одржавање не може се одлучивати у року од 15 дана“, наводи се у саопштењу издатом после састанка председник скупштина општина са севера Косова и представника свих одборничких група у локалним парламентима, одржаног у Звечану.

Они су истакли да се било каквом одлуком, споразумом или референдумом не може мењати уставно-правни положај на делу територије Србије и не могу се спроводити акти којима се крши важећи Устав Србије.

„Јачина притисака и рокови за примену бриселског споразума нису пресудни за брзо доношење одлуке о организовању и одржавању референдума градјана у минималном року од 15 дана“, наводи се у саопштењу које су потписали председници скупштина општина Косовска Митровица Ксенија Божовић, Звечана Момчило Гвоздић, Зубиног Потока Стеван Божовић и Лепосавића Славко Стефановић.

Они су се сложили су да се мора поштовати воља грађана исказана на прошлогодишњем референдуму, декларација усвојена на сабору Срба 22. априла, као и закључци са бројних седница скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, о томе „да ли би српске општине и Србе на Косову, пре промене Устава Србије требало предати у надлежност непризнате државе Косово“.

БЕТА