МИРОВИЋУ ПОТВРЂЕНО: Непожељан!

mirovic-macak

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Црне Горе одбацило је као неосновану жалбу ванредног професора Правног факултета у Косовској Митровици Дејана Мировића, објаснивши да је Гранична полиција поступила исправно када му је 4. децембра прошле године, на прелазу Добраково, забранила улаз у земљу.

Као разлоге навели су да је чланом 8 Закона о странцима, прописано да му се не може дозволити прелазак границе због националне, односно унутрашње безбедности.

Мировић је, заједно са академиком Матијом Бећковићем, професором Филозофског факултета Чедомиром Антићем и вишим научним сарадником Института за новију историју Александром Раковићем, проглашен непожељним у Црној Гори. Њима се “на терет” ставља просрпска пропаганда о којој је требало да говоре на академијама обележавања сто година од уједињења Србије и Црне Горе 1918. године.

– Нисам изненађен одбијањем жалбе. У решењу нема ниједне правне чињенице која објашњава како потпадам под одредбе члана 8 Закона о странцима, који регулише претње националној безбедности – каже, за “Новости”, Мировић. – Режим у Подгорици не може, чак ни уз помоћ својих надриправника, да објасни како је моја посета мајци и брату, у родној кући у Улцињу, могла да угрози безбедност једне државе, чланице НАТО.

Мировић додаје да никада није позивао на насиље, рушење уставног поретка или негирао чињеницу да је Црна Гора била држава 1878. или да је сада чланица УН. Он је истакао да правну борбу наставља пред судовима у Црној Гори, а да ће жалбу поднети и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Извор:
СРПСКИСТАВ