Бивши командат ОВК Сулејман Сељими сада саветник Харадинаја

Бивши командант ОВК Сулејман Сељими, који је на Косову осуђен за ратни злочин против цивилног становништва и још увек издржава казну, с тим да је тренутно на условном отпусту због „доброг владања“, именован је за политичког саветника косовског премијера

Бивши командант ОВК Сулејман Сељими, који је на Косову осуђен за ратни злочин против цивилног становништва и још увек издржава казну, с тим да је тренутно на условном отпусту због „доброг владања“, именован је за политичког саветника косовског премијера Рамуша Харадинаја, преноси Кос сев.

Вест да ће Сељими постати Харадинајев политички саветник потврдио је у петак шеф Харадинајевог кабинета, Авни Арифи, наводи данас портал са севера Косова, позивајући се на приштински лист „Зери“.

Откако се налази на условном отпусту, Сељими је био и гост у кабинету косовског премијера и председника, који Сељимија виде као „генерала слободе“ и „живог хероја“.

Отворено величање лика и дела осуђеног ратног злочинца на Косову од стране највиших косовских званичника, као и његово ангажовање у кабинету косовског премијера још увек није изазвало реакције нити званичника нити организација цивилног друштва, констатује Кос сев.

Сељими је у петак имао састанак са Харадинајем, а косовски премијер је на свом Фејсбук профилу, том приликом, саопштио да је почаствован посетом „генерала слободе“ и додао да ће „право и истина Косова увек бити победнички“.

Харадинај, иначе, има 35 саветника у свом кабинету.

Сељими, који се налазио на издржавању затворске казне због ратног злочина против цивилног становништва, 25. јануара пуштен је на условни отпуст, а косовски лидери су осуђеног ратног злочинца примили као почасног госта.

Истог дана, косовски председник Хашим Тачи примио га је у свом кабинету, након чега је на свом Фејбуку профилу написао:

„Са живим херојем, командант Сулејман Сељими је на слободи, Косово је боље и безбедније“.

Вест о одобреном условном отпусту бившем команданту ОВК поздравио је лидер опозиционе ЛДК Иса Мустафа.

„Било ми је драго да чујем вест о ослобађању генерала Сулејмана Сељимија. Генерал Сељими је дао посебан допринос рату и миру,“ написао је Мустафа на свом Фејсбук профилу.

Како би прославили условни отпуст Сељимија, косовски председник Хашим Тачи, председник ПДК Кадри Весељи и бивши команданти ОВК окупили су се 26. јануара у Броцни, селу у Србици.

Сељими је добио и позив за испитивање од стране Специјалног суда и требало је да буде испитан 9. јануара у Хагу, али је хоспитализован два дана пред пут.

Извор: Новости