Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Светом Сави, првом Архиепископу српском, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. На дан када Света Црква прославља овог најдивнијег сведока Христовог из рода нашег, 14/27. јануара, овај манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење јереја Игора (Данчетовића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принели настојатељ манастира, протосинђел Евтимије (Милентијевић) и овогодишњи домаћини славе: Владета и Мирјана Вуловић из Звечана, Слободанка Ракић из Прилужја и Снежана Петрушић из Лешка. За наредну године пријавили су се: Јереј Игор и Дубравка Данчетовић из Звечана, Љубиша и Драгана Милетић из Звечана и Тихомир и Ивана Ђелошевић из Лепосавића.

У својој архипастирској беседи Владика Николај је указао на достојанство којим нас је Свети Сава почаствовао, тиме што смо православни и што бранимо Праву Веру, у данашњем тешком времену када многи људи одлазе на разне странпутице.

Потом је Владика Николај доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Бобан и Биљана Ковачевић, Илија Ковачевић и Филип Миладиновић,  сви из Косовске Митровице. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог Православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави у ресторану у Звечану. У току славске трпезе мали светосавци из катакомбе приредили су пригодну светосавску приредбу. Уследила је подела пригодних поклона присутној дечици. Овим гестом љубави завршено је празновање Светог Саве, храмовне славе у манастиру Светог Саве у Жеровници.

Инфо служба