Чак 13 манастира Свете Горе одбило да подржи Вартоломејеву игру у Украјини

САМО 7 ЋЕ ПОСЛАТИ ДЕЛЕГАЦИЈУ НА УСТОЛИЧЕЊЕ `МИТРОПОЛИТА` УЈЕДИЊЕНИХ РАСКОЛНИКА

Кинот Свете Горе

Председник Украјине Петар Порошенко потписао закон уперен против канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом. Тај закон – иако је и у Украјини држава формално одвојена од цркве, као и црква од државе – даје право црквеним општинама да простим гласањима мењају јурисдикцију. У суштини, даје се могућност верницима канонске УПЦ  да се гласањем (двотрећинском већином) изјасне за прелазак под крило обједињене расколничке структуре под називом „Православна црква Украјине“

______________________________________________________________

СТВАРИ се у светском православљу истовремено и мрсе и распетљавају.

Чак 13 светогорских манастира гласањем је одлучило да не учествује у интронизацији Епифанија Думенка за поглавара „Православне цркве Украјине“. Упркос томе што је уједињавањем расколника ту `цркву` створио цариградски патријарх Вартоломеј којем је потчињен Атос.

Вартоломеј је тражио од светогораца да на „свечаности у Кијеву“ (3. фебруара) пошаљу своју делегацију.

Тај предлог-захтев подржало је само седам манастира. Сви остали су одлучили да поводом црквеног спора у Украјини не стају ни на чију страну. А то значи: ни на Вартоломејеву.

Цариградској патријаршији и Вартоломеју неће бити по вољи ни свечаност у Москви поводом десетогодишњице доласка патријарха Кирила на чело Руске православне цркве.

Делегација канонске Украјинске

православне цркве на Светој Гори

Ради тога ће у главни град Русије стићи високе делегације из свих десет православних земаља.

Први је свој долазак најавио Јован X, патријарх Антиохијски и целог Истока. А Антиохијска патријаршија је у православљу „тгрећа по части“.

Јерусалимска и Александријска патријаршија засад су неутралне: неће имати представнике ни у Кијеву ни у Москви. А и то је ударац Вартоломеју.

Обема патријаршијама је јасно да ће се ситуација у Украјини – и на религиозном плану – даље заоштравати.

Председник те земље Петар Порошенко јуче је потписао закон уперен против канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом иако у оквирима РПЦ  има пуну аутономију.

Тај закон – иако је и у Украјини држава формално одвојена од цркве, као и црква од државе – даје право црквеним општинама да простим гласањима мењају јурисдикцију.

У суштини, даје се могућност верницима канонске УПЦ  да се гласањем (двотрећинском већином) изјасне за прелазак под крило обједињене расколничке структуре под називом „Православна црква Украјине“. А да би се то и догодило – трудиће се агенти државне безбедности и екстремисти који већ годинама некажњено отимају цркве и манастире од УПЦ.

Заједно са верницима који се – добровољно или не сасвим – изјасне за прелазак на страну Вартоломејевих и Порошенкових расколника – одлазиће и њихове цркве.

Ово ће бити почетак кампање привидно законитог отимања цркава канонској УПЦ.

 

 

Извор: Факти