КОМПЈУТЕРСКЕ ИГРИЦЕ И УГОВОР СА ЂАВОЛОМ

уговор-са-ђаволом-2

*Према порталу «Седица.ру», играјући на људску лењост и немарност, особље британске продавнице компјутерских игрица GameStation добило је сагласност од 7.500 купаца да су власници њихових бесмртних душа.

*Није тајна да се многи корисници веб сервиса и купци у онлајн трговинама слажу са условима уговора, иако га нису прочитали.

Тренутно је, као што је познато, широко развијена рачунарска технологија и технологија. Практично, сви процеси се преводе у електронско поље. Да човек уђе у то поље довољно је креирати компјутерские програм, или преузети оне западних кампанија, које су још увек лидери у овој области.

Када инсталирате програм врло често је текст на енглеском језику. А онда ће се корисник рачунара суочити са непријатним изненађењима, јер не знају сви енглески.

Неопрезни људи због тога могу, својом непажњом или лењошћу, упасти у духовне замке. Познато је да креатори компјутерских програма нису православци, а понекад су и отоврени сатанисти, због ечга у текст убацују разне антихршћанске реченице. Типичан пример такве антихришћанске провокације је случај који се десио у Енглеској.

Према порталу «Седица.ру», играјући на људску лењост и немарност, особље британске продавнице компјутерских игрица GameStation добило је сагласност од 7.500 купаца да су власници њихових бесмртних душа. Није тајна да се многи корисници веб сервиса и купци у онлајн трговинама слажу са условима уговора, иако га нису прочитали. Подмукли бизнисмени су то искористили, додајући следећу клаузулу корисничком уговору за само један дан:

“Заказивањем ваше наруџбине преко овог сајта првог дана четвртог месеца 2010. године, између осталог, пристајете да нам дате неотуђиво право на вашу бесмртну душу, у било ком тренутку, почевши од ове секунде. У случају да желимо да искористимо ваш пристанак, […] преузимате обавезу да нам дате беспоговорно своју бесмртну душу у року од пет радних дана од пријема писменог обавештења са сајта GameStation -а или од његових законских заступника.

Задржавамо право да наведено обавештење доставимо у форми двометарских ватрених писама, истовремено одбацујући било какву одговорност за штете које би могле бити узроковане овим писмима. Ако а) не вјерујете у постојање бесмртне душе, б) раније сте продали своју душу трећој страни, или в) не желите да је пренесете нама, једноставно одбијте ову опцију и наставите са уобичајеним процесом наручивања.”

Према проценама продавница, чак 88% купаца без размишљања одустало је од своје душе, а само 12% је искористило релевантну опцију и одбило сумњиву понуду. У овом случају, потоњи је од продавнице примио новчану награду за пажњу у износу од пет фунти.

Наравно, резултати експеримента су вредни пажње. Уосталом, испада да скоро 90% људи може да без размишања закључи било какав посао – чак и договор са ђаволом! – и да то чак ни не приметите.

Ова прича показује како особа која ради са рачунарским системима мора бити пажљива, да не жури и при том буде разборита. Доиста, како стоји у Светом писму «ђаво хода као ричући лав тражећи кога да прождре».

Превод са руског Зоран Милошевић

Извор:
ЦАРСА