РТ: САД одбиле да повуку дипломате из Венецуеле те обећавају „одговарајућу акцију“ ако им се науди

vest_edsa

Амерички државни секретар Мајк Помпео одбио је да повуче дипломате из Каракаса, тврдећи да влада која је прекинула дипломатске односе са САД није легитимна, те је запретио „одговарајућим акцијама“ ако неко буде угрожен.

„Позивамо венецуеланске војне и безбедносне снаге да наставе да штите благостање и добробит свих грађана Венецуеле, као и САД-а и других страних држављана у Венецуели“, рекао је Помпео, додајући да ће САД „предузети одговарајуће кораке према било коме ко је одговоран за угрожавање безбедности наше мисије и њеног особља“.

Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је у среду све америчке дипломате „персонама нон грата“, након што је Вашингтон признао лидера опозиције Хуана Гуаидоа као лидера земље. Гуаидо је, међутим, рекао да жели да америчке дипломате остану, стварајући терен за потенцијални дипломатски инцидент.

Пошто САД не признају Мадуров „режим“, његова наредба за одлазак америчких дипломата није легитимна, тврди Помпео, додајући да ће Вашингтон водити дипломатске односе са Каракасом искључиво преко Гуаидове владе.

Након што је Трампова администрација признала Гуаидову владу као „легитимну“, неколико америчких савезника је следило тај пример, укључујући већина земаља  Организација америчких држава – Аргентина, Бразил, Костарика, Еквадор, Гватемала, Чиле, Колумбија, Парагвај и Перу. Придружила им се и Канада, а лидери ЕУ су такође подржали побуњеничку владу.

Куба и Боливија изразиле су подршку Мадуроу, док је Мексико рекао да ће наставити да признаје Мадуров легитимитет „за сада“. Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова је саопштила да америчко „бирање“ владе у Каракасу савршено илуструје истинске западњачке ставове према међународном праву, суверенитету и неуплитању у унутрашње послове држава.

Извор:
ВОСТОК