Црква у Хрвата: „Степинац најлепша хрватска ружа“


Крвник Степинац у руковању са крвником Павелићем Фото: викимедиа.орг

Књига мостарско-дувањског бискупа Ратка Перића „Нада која не постиђује“, објављена поводом 120. годишњице рођења и 20 година од беатификације контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца, који је подржавао Независну Државу Хрватску, представљена је синоћ у Надбискупском пасторалном институту у Загребу, у присуству хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић.

Хина преноси да су о књизи говорили загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, председник Хрватске бискупске конференције (ХБК) задарски надбискуп Желимир Пуљић, историчар Јуре Кришто и аутор Перић.

Наводи се да су поред председнице Хрватске међу присутнима „у препуној дворани Надбискупског пасторалног института били и кардинал (врхбосански) Винко Пуљић, бројни бискупи и други угледници“.

Кардинал Бозанић је казао да „блажени Алојзије Степинац привлачи све више људи у свету“.

„Он је међу нама као Божја присутност. Блажени Алојзије Степинац пружа свом народу компас да би знао да се оријентише“, навео је Бозанић.

Према његовој тврдњи, „у Католичкој цркви и хрватском народу дубоко је укорењен живот и мучеништво блаженог Степинца“ који је, по оцени Бозанића, „носио крст хрватског народа“.

„У Степинчевој се особи спаја целокупна трагедија хрватског народа кроз 20. век“, казао је Бозанић и додао да је „овај најсветлији лик Цркве у Хрвата постојано на земљи бранио Бога и човека“.

Надбискуп Пуљић је казао да књига бискупа Перића „доноси документарисано светло о хрватском блаженику и мученику“, оценивши да је уводни део књиге „ода великом сину рода нашега“.

Према Пуљићу, кардинал Степинац је био „најлепша и најдража хрватска ружа, која је сведочила, писала и говорила“.

„Зато је хрватски народ и могао да ускрсне“, рекао је задарски надбискуп и додао да је блажени Алојзије „духовни кнез 20. века“.

Хина даље наводи да је „историчар Јуре Кришто подсетио на оптужбе Српске православне цркве која је у писму папи Фрањи навела да је надбискуп Степинац ћутао током рата“.

„Алојзије Степинац се у 48 месеци живота Независне Државе Хрватске заузео писмима и делима 362 пута“, рекао је Кришто.

Подсетимо се, пре неколико дана, у истој дворани Надбискупског пасторалног института, представљена је књига  „Разоткривена јасеновачка лаж“ која негира усташе злочине почињене у логору смрти Јасеновац. Европи је на част да у 21. веку њигова чланица грубо фалсификује историју и глорификује усташке убице и њихове злочине.

 

 

Извор: Магацин