Чајеви ђака из Ниша на полицама У НЕМАЧКОЈ: Све беру на планини и пакују у школи, а ОД ЗАРАДЕ иду на екскурзије

Organic-tea-Nis-ucenici-730x487

У средњој Економској школи у Нишу, у склопу посебних активности, ђаци су организовани као у предузећу. Тачније, они имају своје предузеће, свог генералног менаџера, менаџере продаје, набавке, маркетинга и редовне састанке менаџмента фирме.

И док се производња, планирање и све остале активности спроводе на југу Србије, њихови производи увелико се налазе на полицама продавница здраве хране у Немачкој.

2
Ментор ученичког предузећа Органиц, који у овој школи предаје економске предмете, професор Братислав Васић, каже да та компанија функционише као свака друга, да је он само ментор који усмерава ђаке и надгледа њихов рад, а да менаџмент фирме формирају ученици, који доносе све пословне одлуке. Он већ осам година ради са ђацима на развоју ученичких компанија у којима су, како нам је рекао, остварени изузетни резултати.

3
Тренутно се на тржишту налази шест производа, односно шест врста чајева који настају у Органику. Ученици са стручњацима – биљоберима беру биље и воће на локалитетима Старе планине и Суве планине, а затим их после сушења пакују у кутије. Сами су урадили дизајн амбалаже и промоцију на друштвеним мрежама.

4
Иако њихова фирма доноси приходе, профит им није на првом месту, јер је ђацима најважније да на овај начин стекну нова знања за даље школовање и уплив у предузетништво. Ипак, од зарађеног новца организују бесплатне екскурзије, односно финансирају путовања и купују уџбенике.

5
У једној од радних просторија школе дочекали су нас главна менаџерка Анита Стефанов, ученица четврте године, и две године млађа маркетинг менаџерка, Ива Игић. Са њима за столом вредно су радиле и Анђела Маринковић, Тамара Стојановић и Јана Цекић.

6
Причају нам да су од професора сазнале за ваннаставне активности и пожелеле да се прикључе тиму.

– Добила сам прилику да теоријска знања применим у пракси и да осетим како функционише једно предузеће. Овде смо реализовали своје пословне идеје и направили маркетиншке и бизнис планове. Чак смо се такмичили и на регионалном и националном такмичењу освојили по друго место. Највише ми се допада то што имамо креативну слободу, што све зависи од нас и што све пословне одлуке доносимо заједно. Тимски дух потврдили смо наградом за најбољи тимски дух ученичке компаније – рекла је Анита за Приче са душом.

7

Ове године имају и два нова пројекта која се тичу дигиталног маркетинга кроз предузетништво и дигиталног маркетинга у функцији социјалног и омладинског предузетништва

Њеној колегиници Иви из сектора маркетинга, најзанимљивије је да осмишљава објаве на фејсбуку и да промовише чајеве.

– Ја сам ученица друге године Економске школе, а шеф маркетинга постала сам прошле године. Маркетинг и интернет сајтови занимали су ме од детињства. Често гостујемо на телевизијама и представљамо наше резултате, а учествујемо и на разним сајмовима. Наша менторка Кристина долази овде два пута недељно и са њом радимо на стварима које нам нису јасне. На часовима учимо теорију, а са њом практични део.

8

Ђаци Угоститељско-туристичке школе са уредником сајта Приче са душом, Ненадом Благојевићем

Кристина Петровић је до пре три године била ученица Економске школе и менаџерка у предузећу, а сада је студенткиња Економског факултета у Нишу и координаторка на пројектима у Омладинском едукативном центру, удружењу грађана које подржава ово ученичко предузетништво. За Приче са душом рекла је да је предузеће основано у склопу пројеката који су реализовани од 2015. године до данас, а које су финансирали Министарство омладине и спорта и Град Ниш.

9

Кристина Петровић и Марко Ђорђевић

– Идеја је настала са жељом да ученици споје сегмент органске производње и омладинског предузетништва и то кроз прављење амбалаже, дизајн, штампу и паковање органских чајева. Ученици Угоститељско-туристичке школе паковали су сировине, а након тога су ученици Економске школе радили на промоцији и пласману тих производа – додала је Кристина.

10

Ученици Угоститељско-туристичке школе са наставницом куварства Јеленом Гроздановић

Биље које се после брања суши и пакује у кутије у виду чаја, стиже са Старе и Суве планине. Одабрано је шест врста биљака и воћа чији органски чајеви, према речима Марка Ђорђевића, координатора у Омладинском едукативном центру, једино производи Органиц.

– То су: коприва, дивља нана, шипурак, плод дивље крушке, плод дивље јабуке и лист дивље купине. Сви чајеви имају органски међународни сертификат овлашћене куће за ту врсту делатности – ОЦС. Врхунски биљоберачи, сертификовани за брање шумских плодова и гљива изашли су нашим ђацима у помоћ. Ученици и професори Угоститељско-туристичке школе прошли су обуку, па сада можемо и сами правилно да бирамо и беремо биље и гљиве, без уништавања природе. Ми радимо у парковима природе који су под заштитом државе и у којима се биље може брати само уз дозволе министарства – испричао је Марко и додао да се сушара налази подно Ртња, у месту Бели брег, а да се чајеви пакују у школи.

11

Михајло Станковић и Ана Шапоњић, ученици „трећег два“ Угоститељско-туристичке школе, будући су кувари и у слободно време учествују у пројекту паковања чајева у кутије

Чајеви које ови вредни тинејџери праве на југу Србије продају се у немачким „биошпајзевима“. Марко нам је рекао да је, за сада, потписан пилот уговор са компанијом из Берлина, као и да преговарају са хотелима на Копаонику и продавницама здраве хране широм Србије.

Осим производње чајева, у овој школи постоји још неколико ученичких фирми које имају велики потенцијал, а две најновије су из области ИТ индустрије. Како нам је испричао професор Васић, систем је једноставан: ученици креирају пословне идеје, а затим се изаберу оне за које се сматра да имају одређени тржишни потенцијал. Заморна и често напорна теорија у школама, на овај начин, кроз праксу, деци постаје интересантна, а она спремна за предузетништво и живот који је пред њима.

Ова Прича са душом настала је у сарадњи са Генерали осигурањем, компанијом која подржава приче људи који су учинили #коракнапред. Остале текстове из ове рубрике пронађите ОВДЕ.

Сајт ове ђачке компаније посетите на адреси www.органицтеасербиа.цом

 

Фотографије: Матија Гачић

Извор: Приче са душом