Професори Филозофског факултета у Београду подржали грађанске протесте

filozofski

Група од 105 професора и сарадника Филозофског факултета потписала је заједнички апел којим пружају подршку грађанским протестима против актуелне власти у Србији.

Како је објављено на сајту портала Пешчаник (www.песцаник.нет), они су то учинили јер сматрају да су градјанима Србије укинуте „политичке, економске и културне слободе“ које представљају темељ модерних друштава.

„Актуелна власт пропагандом покушава да прикрије чињеницу да је у последњих пет година, кумулативно гледано, Србија једна од економија са најспоријим привредним растом у Европи, а да су зараде ниже још само у Албанији и Македонији“, наводи се у апелу.

Потписани су се осврнули и на стање у образовању, посебно лажне дипломе, плагијате и нови Закон о науци и истраживањима за који кажу да „прети да избаци младе научнике са универзитета“.

„Новим законским решењима урушава се аутономија универзитета чиме се отвара могућност за његову политичку контролу“, написано је у апелу.

Они су додали да су парламентарни систем и демократска права „обесмишљени“, а као главни разлог за то наводе „непотребно честе“ ванредне изборе и „хиљаде“ скупштинских амандмана.

„Власт одбија да одговори на питања и захтеве грађана, а њени носиоци вређају све оне који се усуде да поставе питања и изразе другачије мишљење“, навели су потписници апела.

Апел су, између осталог, потписали Миодраг Зец, Марија Богдановић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић, Никола Самарџић, Драган Булатовић и Милан Ристовић.

Извор:
ДАНАС