Одговор на деманти Народне банке

Bosko

На мој текст објављен на овом блогу и у НИН-у од 3. јануара руководство Народне банке одговорило је дугачким текстом у НИН-у од 10. јануара. У наставку је мој одговор њима, објављен у НИН-у од 17. јануара 2019.

* * *

Иако из демантија целог руководства НБС није баш јасно шта се демантује у мом тексту, покушаћу да  укратко  представим ствар. Медији су 26. децембра 2018. пренели изјаву гувернерке госпође Табаковић на коју сам реаговао текстом у НИН-а од 3. јануара 2019. Њена изјава, у издању Политике, РТС-а и других, гласи: “Динар је од стране „Блумберга“ проглашен другом по снази валутом у свету за ову годину, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић”.

Ради провере, покушао сам да на интернету нађем Блумбергову вест из тих дана која би поткрепила гувернеркину тврдњу. И нисам успео, јер је нема. Сада се из демантија види да је гувернерка мислила на Блумбергову вест још од 13. марта 2018. године, коју сам ја поменуо као вест из Политике од 15. марта.

Моја логика била је елементарна: ако гувернерка каже да је динар проглашен другом светском валутом “за ову годину” онда би то морало да се односи на целу 2018. и да Блумбергова вест буде објављена на њеном самом крају, а не девет месеци раније, када је година тек започета. Једноставно, не могу се у марту проглашавати победници за целу годину.

Друго, није Блумберг свечано “прогласио” динар другом валутом по снази, већ је у обичном ауторском тексту, каквих је велики број сваки дан, наведен раст курса динара према евру за 4,8% између два датума (15.3. 2017. и 15.3.2018.). Реч проглашење је прејака, јер асоцира на олимпијске медаље, а овде се само ради о рангирању у два датума, које се мења сваки дан и које је убрзо замењено неким другим односом. Очигледно је реч о маркетингу коме су склони напредњаци: одабереш показатељ чија ти вредност данас (или девет месеци раније) одговара и хвалиш се, док других дана ћутиш или нађеш неки други показатељ. Зашто, на пример, у својој изјави гувернерка није изнела раст курса динара за прошлу годину до дана када је дала изјаву – од 31.12.2017. до 25.12.2018?  Зато што раста нема, пошто је курс практично био стабилан (0,2%). Ни то није лоше, али НБС жели више.

Треће, гувернерка врши једну замену теза: овде се ради само о кретању курса (расте или опада), јер Блумберг помиње “best-performing”, а не “снагу валута”, како она наводи. Зар она, вицегувернери, извршни одбор НБС и остали заиста мисле да су чешка круна, српски динар, молдавски леј и албански лек (који су имали највећи раст курса према евру између она два датума) најснажније валуте на свету? Неће бити. Постоје ту и долар, и евро, и јен, и швајцарски франак, и фунта и гомила других које су свакако јаче и боље валуте од ових источноевропских. Опет маркетинг.

Моје сасвим узгредно помињање бахреинског динара изазвало је гнев потписника демантија, па помињу моју злонамерност и нашироко се баве овом валутом, а да мени никако нису јасни разлози. И шта уопште фали бахреинском динару?

Да не дужим: мислим да деманти НБС не демантује ништа суштинско из мог текста, али да му то није ни била сврха. Он је био само погодан повод руководству НБС да, у форми демантија, убаци један дугачак пропагандни текст у НИН, једну од ретких новина која није под контрилом власти. Од силне самохвале, руководство НБС није стигло да се експлицитно осврне на моје наводе о ризицима апресијације валута и о високом расту дефицита трговинског биланса Србије током 2018. године на пет милијарди долара у првих десет месеци прошле године, што је 35 одсто већи дефицит него у истом периоду 2017. А то су теме повезане с курсом динара о којима би вредело дискутовати, а не о бахреинском динару.

Основни садржај мог текста од пре две недеље била је критика саморекламерског потеза НБС и њене гувернерке, што је сада дефинитивно потврђено: како смо видели, Блумберг није „прогласио“ динар другом „по снази“ валутом „за ову [2018.] годину“, како је изјавила гувернерка.

И после овог демантија важи упозорење из мог претходног текста да гувернери централни банака цивилизованих земаља веома пазе шта говоре, што код нас није увек случај.

Извор:
СРБИЈАИСВЕТ