Од 12 чланова Вартоломејевог Синода пет није потписало томос о аутокефалности „украјинске цркве“

НА ТОМОСУ ЈЕ 12 ПОТПИСА, АЛИ ПЕТ ПРИПАДА САСВИМ ДРУГИМ АРХИЈЕРЕЈИМА ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

* Објављивање превода томоса на украјински разоткрило постојање опозиције Вартоломејевој игри са украјинским расколницима у самом врху Цариградске патријаршије

______________________________________________________________

ПОД америчким притиском и са америчким благословом је патријарх Вартоломеј дао томос о аутокефалности украјинским расколницима које је прогласио за Православну цркву Украјине. За тај потез су му јавно аплаудирали државни секретар САД Мајк Помпео и бивши потпредседник САД Џозеф Бајден.

Само, тај потез још није подржала ни једна православна црква, а има опозицију чак и у Цариградској патријаршији.Њено постојање се открило након што је томос – писан на Светој Гори на пергаменту – по други пут стигао у Кијев.

Први пут је – на дан када су се расколници обједињавали -донет у главни град Украјине са Вартоломејевим потписом. Потом је одмах био враћен у Цариград да би га – како је украјински председник Петар Порошенко објаснио – потписали сви чланови Синода Цариградске патријаршије.

Међутим, када се вратио „са потписима“ испоставило се да га уопште нису потписали сви чланови Синода ЦП. Штавише, да фале потписи безмало половине чланова.

Превод текста томоса на украјински (оригинал је на грчком, а постоји и официјелни превод на енглески) објавила је расколничка „Православна црква Украјине“ и одмах је било уочено да пет (од укупно 12) чланова Синода ЦП  није потписало томос.

Томос нису потписали митрополит Халкидонски Атанасије, митрополит Деркског Апостола Данилидис, архиепископ Амерички Димитрије, егзарх Атлантски и Тихог океана, митрополит Кисамски и Селински Амфилохије и егзарх Западног Крита митрополит Пруски Елпидифор.

Уместо њихових, на томосу су потписи пет сасвим других архијереја Цариградске патријаршије. Нико од њих члан Сонода ЦП.

 

 

Извор: Факти