Линта: Систематска рехабилитација усташтва у Хрватској

hrvatska-ustastvo

БЕОГРАД – Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да се у Хрватској спроводи систематска рехабилитација усташтва и усташког режима, као и да за проусташке снаге у Хрватској не могу да постоје Срби који у Хрватској поштују свој национални и културни идентитет.

Он је за РТС рекао да је потпуна неистина да је Србија извршила агресију на Хрватску.

„У Хрватској се од почетка рата, од доласка ХДЗ-а на власт, стално истиче једна бесмислена и апсурдна теза да су Србија, ЈНА и Крајишки Срби извршили агресију на Хрватску, да је Хрватска тобоже водила ослободилачки рат и да је била жртва агресије. То је потпуна лаж, потпуна неистина“, истиче Линта.

Он је, поводом изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да је реинтеграција Срба највећа заслуга Фрање Туђмана, рекао да је историјска чињеница да је Туђманов проусташки режим извршио агресију на Србе у Хрватској са циљем ставарања етнички чисте Хрватске.

Подсетио је да је „систематски прогон српског народа“ у Хрватској почео 2. маја 1991. године када је у Кристалној ноћи у Задру преко 2.000 људи штанглама, моткама, палицама демолирало, уништило и минирало преко 200 српских кућа, викендица и локала.

„Хрватска полиција није ништа учинила да заштити Србе. У Задру је до 1993. године близу 500 српских кућа, објеката минирано и уништено, убијено је 35 Срба“, навео је Линта и додао да се то пренело на читаву Хрватску и да је према извештају генералног секретара УН из маја 1993. године до тада, у прве две године рата, са подручја Хрватске протерано 251.000 Срба, као и да је у злочиначким акцијама протерано још 250.000 Срба.

Према његовим речима, протерано је више од пола милиона Срба, њихова имовина је отимана и уништавана а извршени су „брутанни злочини“ над Србима.

„Сада чујемо лицемерне поруке хрватских званичника како Србија тобоже треба да се суочи са прошлошћу и да треба да призна агресију. Србија то никада не може и неће признати и Србија треба инсистирати да је Хрватска агресор на Србе у Хрватској, да се у Хрватској спроводи систематска рехабилитација усташтва и усташког режима“, рекао је Линта.

Говорећи о фотографији коју је на Фејсбуку објавио Иван Ђакић, син посланика ХДЗ-а у Сабору Јосипа Ђакића, а на којој је Србима честитао Божић сликом усташе који држи одрубљену главу Србина, Линта је рекао да је то само један од десетина хиљада примера рехабилитације усташтва.

„Уопште се не кажњавају. Имате десетине хиљада графита, порука мржње у Хрватској и нико није кажњен за те графите и поруке мржње“, рекао је Линта.

Он сматра да Србија треба да инсистира у међународним организацијама да Хрватска поштује темељне вредности савремене цивилизације – антифашизам, људска и мањинска права, као и да поштује Бечки споразум о сукцесији и да врати српску имовину пола милиона протераних Срба.

„Европска унија на необјашњив начин ћути годинама на рехабилатацију усташтва у Хрватској. Ћути на кршење људских и мањинских права Срба. Имате један парадокс да уласком Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године, почиње нови талас говора мржње и подстицања насиља према Србима“, рекао је Линта.

Извор:
РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА ВОЈВОДИНЕ