Иван Ђакић приведен на испитивање

zagreb-tanjug

ВИРОВИТИЦА Син посланика хрватског Сабора Јосипа Ђакића, Иван Ђакић (22) приведен је данас на испитивање у полицијску станицу у Вировитици.

Како је његов отац рекао за Н1 он је приведен у вировитичку полицију због говора мржње исказаног на Фејсбуку.

„Он је све признао, извинио се, јутрос је дошао код мене у странку, исчланио се и извинио и члановима странке и свима које је увредио”, рекао је Јосип Ђакић, застипник ХДЗ у Сабору, преноси Танјуг.

Иван Ђакић (22) објавио је у понедељак, на православни Божић, на свом Фејсбуку фотографију усташе како држи одрубљену главу српског војника са шајкачом на глави, уз коментар „Свим ‘пријатељима’ србићима сретан божић”.

Рано јутрос он се ишчланио из странке.

Раније данас председник Српског народног већа Милорад Пуповац најоштрије је осудио поступак Ивана Ђакића и поручио да, ако надлежни у Хрватској нешто не предузму поводом овог догађаја, кривичну пријаву ће поднети српска заједница.

Јосип Ђакић осудио говор мржње, син се ишчланио из ХДЗ

ЗАГРЕБ – Посланик у хрватском Сабору из редова ХДЗ-а и лидер ХВИДРА-е Јосип Ђакић осудио је данас објаву свог сина Ивана на Фејсбуку, извинио се и изразио жаљење због „срамотне и увредљиве објаве слике и текста”.

Иван Ђакић (22) који је у понедељак, на православни Божић, на свом Фејсбуку објавио фотографију усташтва како држи одрубљену главу српског војника са шајкачом на глави, уз коментар „Свим ‘пријатељима’ србићима сретан божић”, рано јутрос се ишчланио из ХДЗ-а у представништву у Вировитици, преноси Хина.

Његов отац Јосип оценио је да то што се ишчланио сматра признањем велике грешке и схватањем „тежине немилог чина”, јавља Танјуг.

„Поводом срамне и увредљиве објаве слике и текста на приватном Фејсбук профилу члана ХДЗ-а и мог сина Ивана Ђакића, изјављујем да најоштрије осуђујем свако такво деловање било којег члана ХДЗ-а, па и мог сина и извињавам се и изражавам жаљење због немилог догађаја и непромишљеног поступка овог младог човека, који није васпитан да мрзи или шири говор мржње”, пише у изјави Ђакића старијег.

ХДЗ најавио казну за Ђакића због слике усташе

Загреб – Хрватска демократска заједница (ХДЗ) најоштрије је осудила објављивање фотографије усташе са одрубљеном главом Србина и најавила да ће против сина посланика Јосипа Ђакића, Ивана, који је објавио спорну фотографију, покренути дисциплински поступак.

Ђакић је на свом Фејсбуку објавио фотографију особе са усташким симболима која у руци држи одрубљену главу особе са четничким ознакама изнад које је написао „Свим „пријатељима” Србицима сретан Божић”, преноси индекс.хр.

„Поводом данашње објаве Ивана Ђакића на његовом приватном Фејсбук профилу, Хрватска демократска заједница најоштрије осуђује такав говор мржње, као и позивање на друштвену нетрпељивост. Надлежна страначка тела покренуће одговарајући дисциплински поступак због оваквог понашања”, наводи се у саопштењу ХДЗ-а.

Извор:
ПОЛИТИКА