Из РУСИЈЕ је донела супер идеју и освојила Новосађане, а тајна је у томе што се њени БУКЕТИ ЈЕДУ

Ija-Makejeva-Rusija-2_1-730x471

Мање од четири месеца требало је економисти Ији Макејевој (33) из Русије и њеној креативној идеји да се толико допадну житељима Новог Сада, па да јестиве букете почну да поклањају својим пријатељима и рођацима за рођендане, славе, венчања.

Ија је први букет направила од две врсте лука, црног и белог, и то као изненађење за њеног тренера зумбе. Он је фотографије те креације поделио на друштвеним мрежама, а Ији су убрзо почеле да се јављају љубитељке ручног рада и да их наручују за лепе прилике.

jestivi-buketi-2-Novi-Sad_1-1024x1024
jestivi-buketi-Ruskinja_1-e1546464491180-1024x1024
Тако се родио нов посао, а Ија је у међувремену проширила асортиман и почела да прави јестиве букете од више врста воћа и поврћа: од цвекле, нара, краставца, шаргарепе, банане, уз латице или цео цвет које додаје као декорацију. Каже да се највише траже паприка, лимун и поморанџа, али и да је било захтева попут грожђа за једну баку. Открива и да јој Новосађани, као велики гурмани, све чешће наручују и кобасице и сир у букетима!

Ова креативна Рускиња за Приче са душом каже да није очекивала да ће успех тако брзо доћи, практично од септембра 2018. године па до Нове године, као и да је помало изненађена што је, изгледа, прва у Србији која се бави овим послом. Срећна је што је свој #коракнапред направила управо у нашој земљи, у којој последње две и по године живи са супругом и тројицом синова.

Ija-Makejeva-Rusija-buketi-Novi-Sad_1-1024x736
Ија прави букете у три величине, а цене се крећу од 1.500 до 3.000 динара

Наиме, у њеној родној Русији прављење букета од воћа и поврћа са елементима хране сасвим је уобичајено, а то занимање, у преводу на енглески, зове се „food florist“.
jestivi-buketi_1-768x1024
– Кренуло је као хоби, постаје све озбиљније, а ускоро планирам да отворим радњу и да покренем радионице на којима би жене могле да науче како да праве ове букете. Било би предивно када би у сваком граду Србије имала по једну жену која уме да прави букете. Мислим да је ово добра идеја за жене које проводе време са децом и које немају класично радно време. Нема много улагања, а може да се заради. Ја сам преко интернета завршила курс за „фоод флористу“, затим сам у виду испита ментору слала слике направљених букета и, напослетку, добила оцене и сертификат – прича Ија на течном српском језику, који је научила у Новом Саду.
jestivi-buketi-Ija_1-e1546464550273-1024x1024
Са супругом Павелом и синовима преселила се у Србију 2016. године. Пре тога су живели у Русији, пропутовали Сједињене Америчке Државе и скрасили се на Тајланду, где су остали чак четири године. У Русији им је било прехладно, на Тајланду претопло, па су, по препоруци пријатеља, Руса који живе у Србији, открили Нови Сад као леп град за живот.


Породицу је фотографисала Ксениа Странгер

– Србија нас је одмах освојила климом, одличном храном, условима живота и људима, пре свега. Док смо били у сибирском граду Салехарду, температура се зими месецима није померала са минус 50! Није било једноставно живети са малом децом у тим условима. На Тајланду смо имали само лето, па смо умерену варијанту нашли у Новом Саду. Овде је пријатна клима, овде имамо све, свуда стигнем за 10 минута, предивно је. Мали је град, али је све достижно и организовано. Култура, храна и музика су сличне као у Русији, храна чак и боља. Волела бих овде да живим заувек, супруг ме подржава, он ради на релацији Русија-Србија, видећемо шта ће рећи деца кад порасту – прича Ија, која је у Новом Саду отворила фирму и где се осећа као код своје куће.

– Видим да је овде Русија свима драга, док наши пријатељи из Русије нису баш упознати са Србијом. Због тога се трудимо да их позовемо овде на одмор, да открију благодети ове лепе земље и гостопримљивост вашег народа – искрена је.

Атеље у којем прави букете налази се у породичном стану, тачније на тераси коју је преуредила у креативну радионицу. Ија нема много опреме за рад, то су воће, поврће, цвеће, дрвени штапићи на којима стоје намирнице и њена машта. По прихватању наруџбине она обавезно пита за коју прилику је букет намењен, а затим се препушта креативности. Сваки букет је уникатан.

– Не могу да издвојим омиљен део у стварању. Волим све фазе: од одласка на пијацу, где бирам састојке и посете мојој омиљеној цвећари у којој набављам цвеће, па до техничког склапања букета. Најбитнији моменат је кад видим и осетим емоције, након што га предам у руке клијенту.


Саговорница Прича са душом рођена је у сибирском граду Тјумену у тадашњем СССР-у, обишла је више континената и одабрала Нови Сад за живот

Ија овом Причом са душом жели да мотивише и друге жене, посебно мајке са децом да покрену овакав или сличан посао. Из личног искуства каже да би свака маштовита особа могла да пронађе своју дозу креативности, и то са минималним финансијским улагањима.

Фото: Анна Малиновскаyа

– Десет година сам била само мајка и ништа друго нисам радила јер сам рађала једно по једно дете. Наши синови сада имају по девет, шест и четири године. Провела сам много времена са њима кад су били баш мали, а кад су кренули у вртић, односно у школу, то је био тренутак да пронађем нешто за себе. Желела сам нешто да променим и решила да пробам са букетима. Супругу се допало, подржао ме је и ја сам се осмелила да кренем. Можда су и букети нашли мене, ко зна? – рекла је Ија у разговору за Приче са душом.

Овај текст настао је уз подршку Генерали осигурања и део је пројекта #коракнапред. Остале текстове из ове серије пронађите ОВДЕ, а Ијине букете на следећем ЛИНКУ.

Путопис из Новог Сада прочитајте ОВДЕ.

Текст: Ненад Благојевић

Фотографије: Ненад Благојевић, Анна Малиновскаyа, Ксениа Странгер, приватна архива

Извор: Приче са душом