Руска црква: Указ о украјинској цркви је обичан папир

Томос (указ) о аутокефалности православне цркве у Украјини, који је потписао васељенски патријарх Вартоломеј, само је обичан папир који нема канонску тежину

Томос (указ) о аутокефалности православне цркве у Украјини, који је потписао васељенски патријарх Вартоломеј, само је обичан папир који нема канонску тежину, изјавио је данас портпарол Руске православне цркве Владимир Легојда.

„Томос је папир настао као резултат неуморних политичких и личних амбиција. Потписивањем су прекршени канони и зато нема канонску тежину“, поручио је Легојда.

Како је претходно пренео „Спутњик“, Васељенски патријарх Вартоломеј потписао је у Истанбулу томос о аутокефалности православне цркве у Украјини.

Уочи потписивања документа одржан је молебан којем су, између осталих, присуствовали поглавар те цркве митрополит Епифаније, председник Украјине Петро Порошенко, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин и председник парламента Андреј Парубиј.

Након богослужења, Вартоломеј је у своју резиденцију примио украјинског председника и митрополита Епифанија, након чега су се вратили у Храм Светог Ђорђа где је потписан томос.

После „ујединитељског сабора“, који је 15. децембра одржан у Кијеву, објављено је стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Извор: Новости