Дејан Мировић: Мило прави нови Голи Оток

goli-otokk

Они очигледно не разумију основе на којима се заснива демократија у 21.вијеку, попут слободе изражавања и вјероисповијести, забране дискриминације, пропорционалног поступања и цивилизованог дијалога између неистомишљеника

Црногорски режим очито не разумије основе на којима се заснива демократија у 21.вијеку, попут слободе изражавања и вјерисповијести и забране дискриминације, оцијенио је проф. др Дејан Мировић. Њему је црногорска власт забранила улазак у Црну Гору, уз образложење да је опасан за националну безбједност државе.

Мировић је за „Дан“ рекао да најновија регулатива о јавном реду и миру, протјеривање свештенства и монаха Митрополије црногорско-приморске и хапшење посланика Небојше Медојевића и Милана Кнежевића без скидања имунитета, уз оправдања која није чуо у својој универзитетској каријери, показују да је црногорски режим у делиријуму.

Они очигледно не разумију основе на којима се заснива демократија у 21.вијеку, попут слободе изражавања и вјероисповијести, забране дискриминације, пропорционалног поступања и цивилизованог дијалога између неистомишљеника. Надахнути ликом свог идејног вође Јосипа Броза, они крећу у обрачун са добрим дијелом сопственог народа јер као што не разумију разлику између појмова „режим” и „држава”, не разумију ни разлику између појмова „нација” и „народ”. Оно што сам запазио у њиховим фразама и примитивним покличима је да осуђују само једну врсту тоталитаризма – оног десног, али не и лијевог, комунистичког, што показује да сматрају да је све дозвољено у циљу испуњавања њихових циљева. Зато се прекршајним мјерама боре против догађаја од прије 100 година умјесто да их оставе људима који их проучавају на научним институтима – истакао је Мировић.

Према његовом мишљењу, све ове чињенице подсјећају на прекршајне мјере које су биле основа за одвођење на Голи оток бољег дијела тадашње Црне Горе.

Можда би усијане главе у Подгорици могле у свом делиријуму да се ипак сјете чињеница из недавне прошлости прије него што наставе са својим примитивним и скандалозним мјерама. На предсједничким изборима 2013. године и парламентарним изборима 2016. године остварили су легалитет, али је више него упитно да ли су имали и легитимитет. Такође, њиховим политичким и пословним партнерима у одређеним круговима власти у Београду биће све теже да им пружају незваничну подршку и гостопримство, попут оног које ужива вођа криминалне групе Светозар Маровић или црногорске дипломате у преко 40 српских амбасада које заступају и интересе Црне Горе у свијету. Тај одијум према њима у Србији неће смањити срамно ћутање амбасадора Бингулца или удворичка посјета министра културе Богдановића Новом Саду у новембру приликом обиљежавања годишњице уједињења Војводине и Србије. Истог оног министра који само мјесец дана касније у заносу образлаже скандалозне мјере и прописе – казао је Мировић.

Извор:
ИН4С