Омогућен упис промене пола у Србији

lgbt-3

Данас су ступиле на снагу измене и допуне Закона о матичним књигама, које предвиђају могућност добровољног уписа податка о националној припадности у матичне евиденције и упис промене пола у матичну књигу рођених, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Једна од најважнијих новина коју ове измене доносе односи се на вођење матичних књига у електронском облику, што омогућава електронску размену података са другим службеним евиденцијама које воде различити органи.

Између осталог, омогућено је повезивање матичних књига са јединственим бирачким списком како би се обезбедила ажурност, тачност и поузданост података. Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић изјавила је да су матичари у општинама и градовима скоро у потпуности извршиле препис података из матичних књига грађана за последњих 100 година у електронски облик.

Она је нагласила да је изменама закона омогућена и значајна новина – да се у матичну књигу рођених уписује податак о националној припадности, као и податак о промени пола, на основу потврде здравствене установе.

Извор:
ДАНАС