Храбри Драгутин из Друговца: Немамо слободе

dragutin-iz-smedereva

Ово је Србија која неће више да трпи зулум власти

  • Смисао живота је слобода. Она је највеће благо. И леп живот. А ми то немамо у Српској напредној странци
  • Молим сваког дана сина и ћерку да се иселе из ове земље, јер овде нема будућности
  • У СНС у Смедереву имамо у чланству горе људе неко у чувеном затвору Алкатразу!
  • Драгутин је после јавне критике функционера СНС у Смедереву и у врху СНС експресно искључен из партије

Пише: Јово Вукелић

Половином марта прошле, 2018.  године село Друговац код Смедерева доспело је на скоро све насловне стране штампаних медија у Србији и постало ударна вест на електронским медијима захваљујући локалном свештенику који је снимљен како лежи, тачније спава на тракторској приколици поред мртвачког сандука и са покојником „путује“  на сахрану ка сеоском гробљу. (Да ли је поп тог сунчаног 11. марта био пијан, како неки тврде или му је позлило, како он каже, друга је тема…) (1)

И таман кад је изгледало да ће село Друговац са 1.500 душа пасти у заборав својски се потрудио ових дана да се то не деси одборник  из овог села Драгутин Мирковић, угледни сељак и добар домаћин, одборник Српске напредне странке (СНС).

Он је 26. децембра изашао за говорницу на седници Скупштине Смедерева и присутним одборницима и функционерима града у кратком говору (у коме је прекидан од председавајућег) рекао јасно шта му је на души:

„Kолеге одборници, хајде да вас назовем колегама, али то нисмо. Поштовани грађани Смедерева, значи, говорим искључиво у интересу грађана Смедерева, јер су грађани желели да заступам њих, а не да заступам неке насилнике и кабадахије, који лажу и испирају мозак народу.  Мало пре је поменуо доктор (одборник) смисао живота. Па, смисао живота је слобода. Она је највеће благо. И леп живот. А ми то немамо у Српској напредној странци.

Што једном не изађете и кажете истину! Овде не смеш да кажеш оно што мислиш, али мене нико не може да заустави.“

И наставио: „Ви морате, ја не морам да ћутим !“ (2)

Одборник из села Друговца Драгутин Мирковић, изабран на листи „Александар Вучић – Србија побеђује“ говорио је врло потресен о томе да сваког дана моли свог сина и ћерку да се спремају и исељавају из земље, јер овде нема будућности ни живота за њих: „Завладале су кабадахије и неморал,  лаже се и обмањује народ. Мој се због таквих спрема за исељење, да оде да ради у Немачку, а и ћерка ће ме највероватније послушати да оде одавде!“

Драгутин, познатији под надимком Мачор,  хтео је још неколико ствари да каже али му је одузета реч и ево стога тог његовог кратког говора на овом видео линку.

Док је о одлазио са говорнице добио је аплауз посланика из опозиције, а потом је седница на кратко прекинута. Председавајући седнице Скупштине града Смедерева, заменик градоначелника Бојан Теофиловић, функционер , добио је у тој паузи наредбу из врха партије да Мирковићу више не даје реч ни по коју цену.

Сви медији су пренели инцидент који се догодио и оштре критике које је Одборник Мирковић упутио и локалним функционерима СНС и врху владајуће партије. Појавио се убрзо на ЈУ Тјубу и снимак његовог говора из Скупштине. После наставка седнице Скупштине експресно ј избачен из партије због јавне критике партије и локалних и републичких власти.

Ефикасно, нема шта…

Kако се наводи у писму , које је истог часа смедеревски одбор упутио Извршном одбору СНС, његово искључење се захтевало након „увреда и погрдних речи које је изнео на рачун функционера Српске напредне странке, али и појединих одборница“, и наглашава да је то само последњи у низу његових испада.

Извршни одбор Српске напредне странке је на ванредној седници након овога донео је одмах одлуку да искључи из странке Драгутина Мирковића јер је “иступао супротно ставовима напредњака, на чијој је листи и изабран за представника у локалном парламенту”.

Тако је Драгутин избачен врло промптно из партије, а да није имао времена да је сам напусти, што је најавио на самој седници.

У чланству СНС  има горих људи него у Алкатразу

“На основу иступања одборника Српске напредне странке Драгутина Мирковића, који се својим излагањем оглушио о Статут Српске напредне странке, вређајући чланове СНС-а, за шта је био награђен великим аплаузом опозиционих одборника, као Градски одбор предлажемо искључење Мирковића из странке, поготову јер му ово није први испад те врсте”, наводи се, између осталог, у писму у које је портал Смедеревске новине имао увид.

Додаје се и да је “Мирковић добацивао са места за време излагања заменика градоначелника Бојана Теофиловића, погрдно се изражавао и псовао, као да је и две одборнице из редова напредњака називао погрдним и подсмешљивим именима”.

Смедеревска телевизија направила је с њим сутрада кратак четвороминутни интервју у коме је он објаснио позадину и праве разлоге свог незадовољства именујући  високе функционере СНС из Смедерева Драгана Шормаза, народног посланика СНС ( иначе и шеф делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а) и Зорана Мишића, функционера СНС, за главне кривце и очајно стање у општини и у самој партији. Обратио се директно Александру Вучићу.

Ево тог четвороминутног интервјуа-говора:

Драгутин Мирковић је на крају констатовао „да у СНС у Смедереву имамо у чланству горе људе неко у чувеном затвору Алкатразу“!

Уместо нашег закључка и оцене поступка одважног Драгутина из Друговца ево коментара читалаца који су ме прдухитрили и углавном рекли (својим речима) оно што сам управо хтео и сам да напишем.

Одмах потом на многим порталима, нарочито локалним у Смедереву и на самом Ју тјубу, Н1 тв (n1info.com ) уследили су бројни коментари читалаца. Пренећемо десетак карактеристичних, који одсликавају расположење грађана, а највише је било похвала и подршке Драгутину у стилу: „Ристовски Лазаре,гледај! Имаш на кога да се угледаш“; „Браво господине, свака част, нек си рекао истину“; „Свака част на храбрости и поштењу“; „Почињу да пуцају изнутра“; Ови ће проћи горе од УРС-а како је почело“, „ Ти си херој!“… 

Ђоша

Нека су га избацили, и то још одборник, знате ли ви колико има људи који су наватали по 50 и више гласова за СНС а нису ништа добили за то. Ем је одборник ем би да размишља својом главом, уместо да опањкава опозицију он би да открива ко су лопови у својој странци, стварно се отео контроли.

Марија

Ово што је господин изрекао је управо оно што нико српском народу не може узети, а то је његова исконска честитост, која мора да нађе пут и победи. Хвала му, дао је свој допринос и осветлио пут којим смо кренули . До победе.

Под притиском

Ускоро очекујем контрамитинге СНС по узору на она славна времена деведесетих када је Велики Маг организовао исте за свог ментора. Биће опет И ЈА ВОЛИМ ВАС! Само то још недостаје.

Гага

Чуј ,мисли, е па не може, код њих мисли само један ,еееее.

Шапчанин

Ево почели да пуцају и између себе. Предуван балон мора кад тад да пукне.

Боле 2

Вучићу прочитај само део којим овај човек дефинише смисао живота, СЛОБОДА И ЛЕП ЖИВОТ. Човек је још рекао да ви то у СНС-у немате. И то је тачно, ви то немате а нама осталима хоћете да укинете. Е неће моћи. Ово је почетак. Полако али сигурно обични људи а ваши чланови схватају ко сте и шта сте и да Србију водите у пропаст. Остаћете на крају ти и твоја клика послушника. Буђење у току.

Драган

“Царе”, ниси знао да ако не мислиш као “главни” имаћеш последице и још нешто: тако је код свих, код сваке партије, (странке).

Храбри кројач

Поштен човек, али му је политичка интелигенција далеко испод просека. И поред свега што је рекао он помиње и даље лик и дело АВ. Можда укапира кад му сва деца оду преко, а њему остане више времена за размишљање.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

Почетак краја СНС и у Блаце?
ОДБОРНИК НАПУСТИО СНС ЈЕР МЛАДИ ОДЛАЗЕ!

У Блацу ће овај 1. јануар остати упамћен по одборнику СНС у локалној скупштини који је одлучио да баш данас напусти странку. Реч је о Драгић Живковићу из блачког села Џепница. Он каже да се на овај корак одлучио јер сматра да Повереништво СНС у Блацу катастрофално ради.

Ево факсимила писма одборника од 1. јануара.

blace-1-n


  1. https://www.alo.rs/vesti/drustvo/pop-nenad-pijan-zaspao-pored-pokojnika-izgubio-kandilo-upadao-u-raku-ali-noga/152136/vest
  2. http://rs.n1info.com/Vesti/a447386/Smederevske-novine-Poslanik-SNS-iskljucen-iz-partije-zbog-kritike.html?fbclid=IwAR37CSMO275D5590vHjNdCCXgQ5ji4IDRLYztcJuYW6GctXir205Ng59YNA

Извор:
ИЗМЕЂУСНАИЈАВЕ