Шта са собом носи изјава Томислава Николића за босански телевизијски канал

tomislav-nikolic-vojislav-seselj-vojvodeИзјава Томислава Николића у интервјуу босанском ТВ каналу БХТ изазвала је бројне реакције. Да појаснимо: Николић се извинио за масовно убиство босанских муслимана у Сребрници 1995.године, као и за све злочине које су починили Срби у Босни и Херцеговини. Српски председник је рекао, да на „коленима моли да се опрости Србији за злочине који су почињени у Сребреници“, иако је подвукао да се још, тек мора доказати да се ту заиста ради о геноциду.

Сада је у Хашком трибуналу, за тај такозвани „геноцид“ у току процес у коме суде бившем команданту војске Републике Српске Ратку Младићу. И не можемо а да не приметимо да изјава Николића следи одмах након што је у Србији формиран Комитета за заштиту генерала. Поменимо такође да је 2010.године, када је на челу државе био Борис Тадић, парламент Србије већ прихватио резолуцију која осуђује покољ у Сребреници.

Зашто онда Томислав Николић иступа са оваквим изјавама? Наш стални аутор, позната научница, директорка центра за изучавање савремене балканске кризе Института Славистике РАН Јелена Гускова не скрива своју зачуђеност овом изјавом:

Мислим да се Николић сада налази у веома тешкој позицији, зато што он не мисли тако како је рекао. Када је тек ступио на функцију, изјавио је да у Сребреници није било геноцида, а због тога је претрпео критике са Запада али и од саме БиХ. Видимо, да су ова извињења још један од предуслова за добијање датума за приступање ЕУ. Жао ми је што он није одреаговао на питање новинара, када су они говорили о погибији 8 хиљада муслимана у Сребреници. Заправо, зна се се да није било толико жртава. То су доказала и испитивања која су вршена и у Србији, а и код нас у Москви. Жао ми је што је Николић обећао да ће се поклонити муслиманским жртвама Сребренице, када је сасвим близу музеј српских жртава. Зато, како ми се чини, од почетка је Николић требало да се прво поклони својим сународницима, а тек онда да оде на гробље у Сребреници и да поброји колико тамо има споменика.

Наравно, таква изјава сад иде на руку Хашком трибуналу. Сада ће речи Николића бити коришћене у Трибуналу као доказ да је геноцида заиста било у Сребреници.

Слушали сте коментар Јелене Гускове на интервју који је председник Србије Томислав Николић дао за босанску телевизију.

Григориј Соколов / Глас Русије