Бањалука: Ухапшени родитељи Давида Драгичевића, сукоб окупљених и полиције на Тргу Крајине; Полиција растерала грађане из центра Бањалуке

banjaluka

Полиција Републике Српске ухапсила је јутрос у Бањалуци Давора Драгичевића, оца убијеног младића Давида Драгичевића, који већ девет месеци на Тргу Крајине у Бањалуци тражи истину о смрти сина. Полиција је касније привела и Давидову мајку Сузану Радановић, још неколико чланова окупљених око групе „Правда за Давида“ и више страначких функционера. Након хапшења грађани су најавили протесте, који су у току. Кордон полиције је растерао грађане са бањалучког Трга Крајине, а након што су они прешли прекопута у градски парк Петар Кочић, полиција је кренула у нову акцију и растерала грађане и из парка. У порти цркве Храма Христа Спаситеља протест је окончан.

Грађани, окупљени око групе „Правда за Давида“ су у цркви запалили свеће и затражили да Давор Драгичевић буде ослобођен.

Грађани су припадницима специјалне полиције довикивали „Убице, убице и „Идите на Косово“, а био је блокиран саобраћај око 19:30 часова на раскрсници код Земаљског музеја у Сарајеву, преноси Н1 БиХ.

Репортерка Н1 БиХ је јавила да полиција регулише саобраћај, као и да се све одвија без инцидената.

Међу окупљеним грађанима су били и лидери опозиције, Вукота Говедарица из Српске демократске странке и Бранислав Бореновић из Партије демократског протеста.

Чланови групе „Правда за Давида“ су следећи протест најавили за сутра, 26. децембар, у 18 часова, такође у порти цркве Храма Христа Спаситеља.

Бањалучка полиција саопштила је данас да су њени службеници „под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, привели јутрос лице Д.Д. у Бањалуци у циљу документовања кривичног дела угрожавање сигурности“. Да је Давор Драгићевић ухапшен потврдила је јутрос и његова бивша супруга и Давидова мајка Сузана Радановић.

Она је изјавила да је Драгићевић приведен под оптужбом да угрожава безбедност највиших званичника МУП-а Републике Српске. Радановић је навела да је до хапшења дошло када је изашао из куће у бањалучком насељу Побрђе и кренуо ка Тргу.

Медији су објавили да су за њим кренула два полицијска возила с пет полицајаца, од којих су три била у униформи, а два у цивилу. Драгичевић је покушао да измакне хапшењу, али није успео. Није пружао физички отпор.

Грађани полицији: Придружите нам се

Дуж цијеле улице у центру Бањалуке, испред храма СПЦ, је распоређена специјала. Они су одгурали грађане на тротоар с улице.  Ифет Ферагет, адвокат Давора Драгичевића, рекао је како има информације да ће Окружно тужилаштво затражити притвор за Давора Драгичевића у трајању од 30 дана.

Припадници специјалних полицијских снага су кренули према грађанима, који су, међутим, успјели да се пробију. Они пјевају “Боже правде” и позивају полицију да стану уз њих.

Сузана, мајка убијеног Давида, рекла је да “њих највише боли наш мир и достојанство”. Тврди да у специјали има и припадника полиције из Србије. Рекла је да ће се грађани сутра опет у 18 сати окупити испред храма. Она је позвала окупљене да се разиђу.

Након што су припадници специјалне полиције потиснули грађане са бањалучког Трга Крајине и након што су они прешли прекопута, у градски парк Петар Кочић, полиција је кренула у нову акцију и растерала грађане и из парка.

Грађани, окупљени око групе „Правда за Давида“, преместили су се потом у порту цркве Христа Спаситеља у центру града, где су запалили свеће и траже да се ослободи Давор Драгичевић, отац убијеног Давида Драгичевића, који је јутрос ухапшен.

Неколико стотина грађана узвикују „правда за Давида“, „ослободите Давора“ и „остајемо до краја“.

Међу окупљеним грађанима су и лидери опозиције, Вукота Говедарица из Српске демократске странке и Бранислав Бореновић из Партије демократског протеста.

Репортерка Н1 јавила је да у центру Бањалуке траје целодневна „игра“ између припадника Јединице за подршку МУП-а РС и униформисане полиције. Грађани постављају „Давидово срце“, а полиција га склања, односно скида.

Подсећамо, јутрос су у Бањалуци ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, родитељи убијеног Давида Драгичевића. Након њих ухапшено је још неколико особа из групе Правда за Давида.

Радановић је након саслушања пуштена на слободу, а чланови групе најавили су одржавање великог протеста у центру Бањалуке до краја дана.

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су привели Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић, потом и народни посланик Драшко Станивуковић, као и некадашњи Адам Шукало. У међувремену је дошло и до инцидената, један грађанин је кренуо на полицију, више њих га је хапсило, због чега је дошло до нагуравања полиције и грађана.

То је изазвало револт осталих окупљених који су псовали и пљували полицајце.

Један полицајац је повређен, задобио је огреботине по глави. Тражи се Хитна помоћ да дође.

И Драшку Станивуковићу стављене лисице на руке

Још једно хапшење! Након Давора Драгичевића и Сузане Радановић, оца и мајке убијеног Давида, те бившег посланика Адама Шукала, на Тргу Крајине ухапшен је и Драшко Станивуковић, народни посланик.

Драшко је рекао да је ово безакоње.

– Хапсе људе који су остали без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих – поручио је Драшко, који је дошао на Трг Крајине како би пружио подршку грађанима који протестују због хапшења Давидове породице.

Драшко је рекао да је ово безакоње. Хапсе људе који је остао без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих

– Ово је кап која је прелила чашу. Вечерас морамо сви изаћи у 18 часова сви на Трг Крајине. Морамо до краја да будемо уз ове људе. Ја се никог не бојим – рекао је Станивуковић, након чега је пресекао полицијску траку.

Он је рекао грађани да узвикују “Правда” за свечано отварање, а након тога је ухапшен.

Политичари уз породицу Драгичевић

Бранислав Бореновић, лидер ПДП поново је позвао све људе који контролишу институције да под хитно зауставе “овај прогон људи”.

– Позивам да људи својом вољом дођу и изразе своје ставове мирно и достојанство. Позивам и полицију да схвате да су овде деца и родитељи и да не примењују силу. Заиста, ово је један врло тежак моменат у којем разум треба да победи. Људи у великом броју треба да кажу: “Зауставите прогоне”. Нико не може зауставити захтеве за истином. Кажу да је речено да ће се на Тргу Крајине у 12 часова нешто чистити, овде се нема ништа чистити. Овде је чист народ – поручио је Бореновић.

Бореновић је још једном позвао да све буде мирно и достојанствено и затражио да се ухапшени пусте.

– Нико не може забранити грађанима да се окупљају – нагласио је он.

Са њим се слаже и председник СДС-а Вукота Говедарица.

– Хапшење родитеља Давида Драгичевића и насиље које данас полиција проводи над групом Правда за Давида представља чин институционалног прогона особа које траже само истину и правду – поручио је Говедарица.

Он је позвао надлежне институције да смјеста пусте на слободу све приведене из групе Правда за Давида и да се прекине атмосфера линча коју режим проводи.

– Зар је угрожавање безбедности тражити истину о убиству Давида Драгичевића? Где, када и чију безбедност је угрозио Давор Драгичевић? Ухапсите Давидове убице и њихове саучеснике а не родитеље који траже истину за своје убијено дете” – поручио је Говедарица.

Председник СДС-а је поручио да Српска демократска странка тражи од МУП-а РС и од надлежног Тужилаштва, да уместо репресије и прогона породице Драгичевић, што хитније реше убиство Давида Драгичевића, како би се створиле претпоставке да се утврди истина и правда коју сви чекамо већ девет месеци.

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су ухапсили Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић.

Давора су јутрос у пратњи три полицијска аутомобила довезли у Полицијску управу Бањалука. Приликом привођења узвикивао је да су полицајци убили Давида.

Убрзо је пред полицију дошла и Хитна помоћ. Наиме, Давор Драгичевић је одвезен у болницу, али је врло брзо враћен у Полицијску управу Бањалука.

Адвокат Драган Толимир потврдио је да је Давору Драгичевићу приликом хапшења у Бањалуци повређена рука.

У групи “Правда за Давида” су потврдили за Српскаинфо да је Давор ухапшен и рекли да се грађани окупљају на Тргу Крајине.

Из Полицијске управе Бањалука потврдили да је Драгичевић ухапшен јер му полиција јуче није могла уручити позив на саслушање.

– Хапшење је уследило због одбијања позива и кривичног дела угрожавања безбедности – објаснили су.

Давор Драгичевић јуче је одбио да прими позив за саслушање због угрожавање безбедности министра полиције РС Драгана Лукача и високих функционера МУП-а РС.

Како јавља новинар Српскаинфо, новинара Владимира Шушка полицајци су увели у полицијску станицу, јер јој се приближио. На Тргу Крајине Бањалука, који је скоро цели ограђен жутом траком, ситуација је напета. Грађани су почели протест због хапшења Давора Драгичевића.

Ухапшен је и Његош Томић, некадашањи штрајкач из парка “Младен Стојановић”, а осим тога полиција је лисице на руке ставила још неким грађанима.

У центру Бањалуке је паркиран Даворов аутомобил, а на Трг Крајине је стигла и Јединица за подршку Полицијске управе Бањалука.

Наш новинар јавља да је на Тргу Крајине напета ситуација. Све је више полицајаца који су жутом траком прво оградили срце које је ту постављено за Давида.

Окупљеним грађанима на Тргу Крајине придружио се и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је позвао људе да зауставе овај незапамћени прогон људи који траже истину за своје дете.

– Ово је стравично, не могу се овако односити према људима. Инсистирамо да сви грађани одмах буду пуштени. Ово је диктатура. Отићи су пред полицију да видим шта се дешава. Ово је нечувено, људи са о траже истину. Давору су сломили руку. Ово може имати несагледиве последице. Јесу кренули у обрачун са својим народом? Хоће ли пуцати на народ? Нека прво пуцају на мене. Људи само траже да се каже ко је убио њихово дете. Све ћу учинити да им помогнем и нећу одустати. Тражим да сви одмах буду пуштени – поручио је Бореновић, који је након тога са још неколико грађана отишао према згради ПУ Бањалука.

Шукало приведен

Након што су ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, отац и мајка убијеног младића Давида, полиција је лисице на руке ставила и члану ПДП-а и бившем народном посланику Адаму Шукалу.

Како сазнаје Српскаинфо, Шукало је управо приведен јер је, наводно, добацивао полицији испред Полицијске управе Бањалука.

Наводно полиција приводи све чланове групе против којих је поднесена пријава због протеста испред Народне скупштине РС.

Из групе “Правда за Давида” кажу да немају никаквих званичних информација о хапшењу Давора и Сузане.

Мајка убијеног Давида за Н1: Полиција у кући тражила оружје

Сузана Радановић, мајка убијеног Давида Драгичевића, казала је за Н1 да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у њеној кући тражили оружје и да га нису пронашли.

Она је за Н1 казала да су деца током претреса боравила у кући, а да истовремено, њој није био дозвољен улазак.

“У кући су остала деца, полицајци су дошли у пола 9, а децу су пустили из куће у пола 12. Осим тога, мој млађи син је држављанин Хрватске. Нису имали налог, мени нису дали да уђем, а деци нису дали да изађу напоље. Тражили су оружје, потписала сам да ништа није нађено, отишли су“, казала је мајка убијеног Давида Драгичевића.

Поручила је да је “ово прешло све границе“.

“Ја се надам да ће Бањалучани вечерас да изађу и покажу храброст, ово је све прешло све границе. Ово је постала полицијска држава и Република једног човека. Ја мислим да је ово приватна Република, вероватно је и Федерација иста. Дали су себи за право да туку свој народ, они живе од овог народа“, рекла је она.

Извор:
НСПМ