Тумори су агресивнији

danica-milo

Професор др Даница Грујичић о разлозима који су пробудили сумње да пораст оболевања може да се повеже са бомбардовањем

У СРБИЈИ данас, 19 година после НАТО агресије, имамо велики пораст оболевања од аутоимуних болести, стерилитета, канцера… Малигни тумори се јављају и у популацији у којој су раније били реткост. Имали смо недавно на гама ножу младића од 17 година са карциномом плућа и метастазама на мозгу! Раније је то било практично незабележено. Тумори су агресивнији него пре. Теже их је лечити. Они који тврде да бомбардовање није утицало на пораст броја оболелих од канцера никада нису лечили онколошке пацијенте. Ја сам клиничар, свакодневно сам са пацијентима оболелим од малигних болести, видим да се нешто чудно дешава. То мора бити испитано на научној основи – сматра професорка др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, један од покретача иницијативе да се испитају последице НАТО бомбардовања СРЈ.

У интервјуу за „Вечерње новости“, професорка Грујичић каже да се нада да ће ускоро добити одговор на питање који су разлози за одлагање почетка рада Координационог тела, јер се анализа последица НАТО агресије по здравље људи и животну средину може направити само уз подршку државе:

– Прикупљање појединачних података и њихово пласирање у јавности, без икаквог научног доказа да је то последица НАТО агресије, било би минирање онога што озбиљно треба урадити – упозорава професорка Грујичић.

* Шта је код вас побудило сумњу да је НАТО бомбардовање утицало на здравље људи у Србији?

– У свакодневном раду са оболелима од карцинома приметила сам да су нам резултати лечења лошији него раније, иако све радимо према стандардизованим протоколима, да су тумори раније сматрани полузлоћудним или полудоброћудним одједном променили своју ћуд и постали далеко агресивнији, да се тумори који су раније постојали само код старијих од 50 година одједном почињу јављати и код деце, да се повећао број деце са туморима на мозгу. За све то није било логичног објашњења, посебно не за слабије резултате у лечењу које смо имали од 2008. до 2013. године. Након што се појавима књига „Злочин у рату – геноцид у миру“ почела сам да пратим сва истраживања која су потврђивала промене код наших пацијената у броју оболелих и врстама патологија.

* Да ли су и ваше колеге указивале да је дошло до промена у учесталости, структури оболевања?

– Многи професионалци су схватили шта ће се десити бомбардовањем, и шта се десило, до које мере је била намерно изазвана еколошка катастрофа регионалних размера.

* Шта је упалило „аларм“ код лекара?

– Када је медицина у питању, кључни подаци су били скок броја оболелих од леукемије после 2005. година, пораст стерилитета посебно код мушкараца, појава све већег броја оболелих од аутоимуних болести, као и податак да Србија има два и по пута већи број деце оболеле од малигних болести од европског просека, према званичним подацима Института за јавно здравље „Де Милан Јовановић Батут“.

* Како то може да се повеже баш са употребом осиромашеног уранијума и других отрова који су током бомбардовања ушли у животну средину?

– Не постоји ниједан логичан догађај и инцидент који би довео до оваквих промена у патологији. Ништа се у последњих 20 или 30 година није толико драстично променило у свакодневном животу и навикама наших грађана да би дошло до оволиког броја оболелих. Зато је основана повезаност са НАТО агресијом. Зна се да је најосетљивије ткиво у људском организму, које реагује прво на повишени степен радијације, управо костна срж, па се тако и десило да је прво дошло до пораста броја оболелих, али и умрлих од леукемије и лимфома.

* И Алијанса је признала да је највише пројектила са осиромашеним уранијумом испаљено на територију КиМ.

– Оно што је важно јесте чињеница да је осиромашени уранијум само врх леденог брега, као и што је чињеница да су од њега највише настрадали управо Албанци на Косову. Њихови политичари не желе о томе да причају, али је евидентан пораст броја оболелих и код њих. Говорити о процентима и упоређивати са ранијим годинама је тешко зато што ни у старој Југославији са тих простора никада нису стизали валидни подаци. Одређени делови Србије су били изложени дејству изузетно токсичних и канцерогених материја које су отишле у ваздух, воду, тло, ушле у ланац исхране. Не треба заборавити да су нас бомбардовали управо у време сејања пољопривредних култура.

* Шта вас мотивише да се борите за доказивање последица НАТО бомбардовања ако држава 19 година није покренула то питање?

– Ни ја, као ни велики број мојих колега, сем оних чија је ужа област токсикологија и заштита од радијације, нисмо били свесни чињенице шта је заправо урађено 1999. године, и да смо о томе почели да размишљамо тек када смо се сусрели са последицама. Бомбардована су електро, нафтна, хемијска постројења која су била означена на мапама хазарда, што значи да су они који су издавали наређења тачно знали шта раде, какве ће последице бити, да ће бити направљена еколошка катастрофа. За те болесне умове ми сви смо само један експериментални полигон где треба по сваку цену они да докажу да сва та хемија, осиромашени уранијум и сви његови продукти распада не представљају никакав проблем и да могу да наставе да сеју свој нуклеарни отпад некажњено по целом свету.

* У ком правцу ће ићи ваше испитивање?

– Циљ је свеобухватна анализа онога што се десило током НАТО агресије 1999. године, математички тачна процена и најважније, научно доказати узрочно-последичну повезаност хемијског и радијационог загађења са појавом одређених видова болести у одређеним областима Србије.

* То ће бити задатак Међуресорног координационог тела?

– Да. Некоме то не иде у прилог, или се неко плаши наших резултата. А, можда их већ унапред и зна. Евидентно је да не постоји ниједан нормалан разлог зашто активно нисмо почели са радом у Координационом телу.

* Неки, међу којима има и лекара, тврде да бомбардовање није утицало на здравље људи, и да заправо немамо пораст оболевања.

– Постоји неколико људи који то тврде. Када прекопате по њиховим биографијама видите или да су индиректно некада били везани за НАТО или институције блиске њима, или се залажу да Србија уђе у НАТО. Међу њима нема ниједног лекара који се озбиљно бавио лечењем оболелих од малигних тумора. То су особе које са својим НВО живе на рачун НАТО, и то јавно истичу на својим сајтовима. Њих неколико који немају никакво образовање, нити релевантне биографије да би могли да се баве тако озбиљним темама као што је онкологија.

* Обичне људе, ипак, збуњују противречне информације?

– За жаљење је што поједине особе које су завршиле медицински факултет тако децидирано знају да кажу шта је штетно, а шта не без икакве претходне анализе. Зашто се противе формирању Координационог тела, чега се плаше они и они који их плаћају? Нико од њих не може да омета рад. Али је чињеница да неко из неког разлога кочи рад и то треба питати Министарство за заштиту животне средине као координатора пројекта, шта нас спречава да кренемо са радом и зашто Међуресорно координационо тело још није почело да ради.

УКЉУЧУЈУ СЕ И СТРУЧЊАЦИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

* Да ли сте од формалног формирања Координационог тела добијали податке који могу да буду корисни у доказивању последица НАТО бомбардовања, и какве?

– Свакодневно добијамо нове податке стручњака из разних области, многи су уплашени из разних разлога па им је било потребно време да се ослободе и укључе. Доста контаката имамо и са колегама из иностранства који нам или дају податке, или су спремни да се укључе. Постоји већ сада огроман број података али је потребно то сортирати по областима и обрадити све. То је први корак, а у другом је потребно да се крене на терен и да свако крене да ради свој посао: хемичари, физичари, биолози и остали свој, а ми лекари свој. Без детаљне научне анализе свих постојећих података они остају мртво слово на папиру којима неко може да маше али без икаквог ефекта.

Извор:
НОВОСТИ