Трамп: САД инвестирале много у успех Косова као независне и суверене државе

tramp

Председник САД Доналд Трамп навео је у писму терористи и ратном злочинцу Хашиму Тачију да је Вашингтон спреман да пружи помоћ у напорима да се постигне договор који би уважавао интересе „Косова“ и Србије.

Трамп је у писму изразио задовољство разговором са Тачијем на прослави Дана примирја у Паризу, истичући да је „Косово кључни партнер Вашингтона за очување мира и стабилности у Европи“.
„Уколико се не искористи ова јединствена прилика, то би био трагичан корак уназад, будући да се шанса за постизање свеобухватног мира вероватно неће поновити у скорије време“, навео је Трамп.

„Очекујем да Вас и председника Александра Вучића дочекам у Белој кући да бисмо прославили то што ће бити историјски споразум.“

„Позивам Вас и остале косовске лидере да уграбите ту јединствену прилику, да будете уједињени током мировних преговора и да се уздржите од потеза који би отежали постизање споразума“, поручио Трамп.
Трамп је у писму навео и да су САД „инвестирале много у успех Косова као независне и суверене државе“.
„Желимо да Ваша земља наставља да се развија“, додао је амерички председник.
„Спремни смо да Вам помогнемо у напорима да постигнете споразум који уважава интересе и Косова и Србије. Такав споразум је надохват руке. Биће ми драго да угостим Вас и председника Александра Вучића у Белој кући да прославимо оно што би представљало историјски споразум“, навео је Трамп.

Подсетимо, САД су још пре избијања рата на Косову материјално, технички и оружјем снабдевале терористе на Косову и Метохији како би нападали српске снаге, да би потом кренуле у отворену агресију против Србије (СР Југославије) са циљем отцепљења Косова од Србије. САД су потом признале терористичку организацију на Косову као „легалну“ власт, те међународно признале самопроглашено Косово.
Извор:
ВОСТОК