РАЂА ЛИ СЕ ДРУГАЧИЈИ, A БОЉИ СВЕТ

paris

После сивих догађаја из одлазеће 2018. године

На овим виртуелним страницама “Између сна и јаве” представљена је проблематика с којом су се рвали грађани Србије, али и света, у овој, прохујалој 2018-ој години. На жалост, углавном је речи било о суморним темама, невољама, туробној свакидашњици и безмало очају. Утолико је наше осећање наде пуније и веће што се на њеном крају назиру неке нове боје и обећавајући наговештаји. Нову наду целом свету за боље дане у будућности и праведнији и пристојнији живот доносе француски „жути прслуци“. Хтели бисмо да верујемо да је неолиберални  пројекат поробљавања грађана пред крахом, стижу први знаци слободе…

Пише: Јово Вукелић

На овим страницама наглашени су неки догађаји који нису на другим местима приказани важним. Многи су о њима ћутали, не због тога што су их сматрали небитним, него због тога што су хтели да их сакрију, склоне, затрпају, преформулишу…

Зато је са ове адресе не само емитована истина, већ је и раскринкаван покушај власти и моћника да истину сакрију. Због тога ћу најважније догађаје и теме још једном истакнути са неким новим информацијама које су накнадно угледале светло дана.

Дачићево лобирање да Папа посети Србију.-

Учестало, навалентно, чак примитивно и немушто, без икаквих аргумената и повода Ивица Дачић је актуелизовао питање посете римског папе Србији. И више од тога: само што га није молио да дође, јер ето, као да Србима нема живота без тога. Игнорисао је чак и чињеницу да за посету недостаје и формални услов – позив и аминовање од стране Српске православне цркве.

Социјалиста (некадашњи млади комуниста), атеиста, Дачић је „запео“ да доведе папу у Србију необазирући се на чињеницу да је и раније било таквих покушаја и да такав позив без друштвеног консензуса у Србији може да створи огромне проблеме, расколе и кризу.

Дачић је више водио рачуна о интересу Ватикана да обезбеди долазак Папе у Србију, него што је бринуо о интересима српског народа и њиховом отпору таквој посети. Ватикан није признао нелегалну државу Косово, али то не може бити довољан разлог да Србија пред поглаваром Римокатоличке цркве падне ничице. Тај римокатолички примас оличава најстрашније покоље и прогоне Срба од стране усташа за време НДХ у Хрватској у току Другог светског рата, па и пре  тога, у току Првог светског рата. Хрватска Римокатоличка црква увелико је помагала тај злочин и никада га није признала, а није се ни оградила, ни упутила извињење (ако је оно уопште довољно)… И шта онда да овде тражи актуелни римски Папа Франћеско?

Можда је Дачић успео да обезбеди од римокатолика и Папе, коначно, да се Папа извини и затражи опроштај од жртава и њихових потомака, а за подршку геноциду који су неки његови, старије колеге нештедимице давали нацистичким монструмима у хрватским усташким униформама. Можда је Дачић тајновито обезбедио да обустави канонизацију звери Степинца. А биће да је ипак смо хтео да нас баш на прославу 800 година аутокефалности Српске православне цркве, посети римски примас и тако „увелича“ нашу прославу?

О руинирању морала у католичкој цркви, и не само у њој,  довољно је навести скоро невероватну вест емитовану пре неколико дана да су две часне сестре у САД украле чак 500.000 долара коцкајући се у Лас Вегасу. Те две часне сестре (думне) католичке школе Сент Џејмс у Торенсу близу Лос Анђелеса, признале су да су проневериле око пола милиона долара из касе школе и потрошиле их у казинима Лас Вегаса. Узимале су новац са рачуна на који су уплаћиване школарине и донације.  Од вере у Бога очигледно није било ништа.

Огорчење: различити производи из ЕУ за елиту и њихове слуге.-

Ове године је дефинитивно потврђено да је већ одавно, вероватно деценијама за елиту из ЕУ (Немачку, Француску, Данску, Холандију, Белгију, Италију, Луксембург, Аустрију…)  обезбеђен високи квалитет роба и производа, да за њих раде посебне линије у фабрикама, погонима и производе првокласну индустријску, текстилну робу и прехрамбене произоводе.

А за све земље Централне и Источне Европе, чланице ЕУ  (Чешку, Пољску, Летонију, Естонију, Литванију, Словачку, Мађарску, Румунију, Бугарску, Грчку…) и друге земље Балкана и Југоисточне Европе, као у доба робовласништва или феудализма– производи се у фабрикама на другим тракама и у различитим погонима храна и роба шкарт квалитета. За  слуге и робове отпад са трпезе… Сваки пристојан човек осећа велико огорчење.

Тако смо сазнали оно што смо осећали; да смо за елиту ЕУ нижа класа, да нас сматрају простим и мање вредним. И све то у ери наводне глобализације, у 21. веку.

Срамни положај Срба у Црној Гори. –

Срамотан је и драматично тежак положај Срба у Црној Гори, који су прогоњени од Монтенегринске власти, од представника државе који себе и своју земљу називају по страној (италијанској) речи Montenegro (народ се зове montenegrini), што је до сада непознато и незабележена је глупост  у историји света!?!

Измишљен је од актуелног режима пре више од две године, 2016. и државни удар на власт у Црној Гори, а оптужено је 14 лица из Русије и Црне Горе. Суђење још траје, упетљали су се судски и сви дуги надлежни органи у доказивање немогућег, јер је у питању провидна политичка намештаљка.

Режим М. Ђукановића крши основна људска права својих држављана, својих грађана Срба (има их око 180.000), само зато што су Срби! Српски језик се потискује, замењује се „црногорским“ који фактички не постоји, свуда се укида и потискује ћирилица, а уводи латиница, гуше се права Српске православне цркве у Црној Гори,  прогањају православни верници и свештеници, отимају манастири и цркве, а подржава се на све начине Црногорска православна црква.

Затим се свако ко је Србин тешко или никако не може запослити у државним службама почев од месне заједнице и општине, а да о вишим положајима и не говоримо. Забрањује се многим истакнутим интелектуалцима Србима из Србије да уђу у Црну Гору, јер критички говоре о властима, направљени су званични спискови неподобних. Као у доба инквизиције!

Србија се представља као агресор, непријатељ Црне Горе кроз историју, мењају се и даље (већ су увелико измењени) уџбеници и врши се срамна ревизија историје где је Србија представљена као окупатор Црне Горе, а не њен ослободилац. Србија се представља као отимач државности и независности „Montenegra“ . Па је тако недавно безразложно забрањена и прослава 100 годишњице Уједињења Србије и Црне Горе (1918. године). Сви опозициони посланици српских странака се већ дуго шиканирају, обесправљени су и чак се ових дана хапсе и затварају незаконито, без одузимања имунитета, и у току је права диктатура власти, терор државе над грађанима, како кажу сами Срби из Црне Горе.

Шта ће и када предузети Србија поводом оваквог све тежег положаја Срба у Црној Гори није извесно. Србија засад ћути.

Неспорно је да мржња према Србима у Црној Гори расте. Од пријатеља Срба власти Црне Горе стварају непријатеље Црне Горе!

Судбина Срба у Црној Гори све више личи на трагичну судбину Срба у Хрватској. И тамо је све почело забраном ћирилице, гашењем и гушењем СПЦ, проглашавањем агресије…

Шокантно: Британски злочини и пљачке по целом свету.

Шокирало нас је што се у свету још не покрећу поступци против Краљевине Велике Британије за масовна злодела, геноциде, масакре, покоље, етничка протеривања покорених народа почињене у последњих неколико векова у великом броју земаља света. Толико велико варварство и бестијалност нису забележени.

Писали смо како су припадници Гордог Албиона од Аустралије и Тасманије преко Кине, Индије, Ирака, Русије, земаља Африке до земаља Јужне и Северне Америке, па до Египта и Грчке опљачкали те земље и њене грађане и однели национална и културна богатства и напунили своје ризнице, музеје и замкове. Многе од тих здања и зграда „хоће да се сруше“ од тежине украденог богатства. Али надменим Британцима образи још не црвене…  они су, тако мисле,  „надраса“, супериорни над осталим примитвним народима. Да подсетимо, тако је мислио и Хитлер о немачкој нацији.

Доказа за најтежа злодела Бритзаније у историји има напретек, и стално стижу нови. Да ли ће доћи време да ова држава одговара за најмасовније геноциде у историји света, плати штету и врати отето и опљачкано? Верујмо у те дане.

Увреда Вучића упућена пензионерима.-

Председник државе је упутио јесенас врло неискрено и неморално писмо пензионерима, које је пљачкао предходне четири године, да им се захвали што су „мирно у тишини чутали и трпели“  ту пљачку у којој је отето око 800 милиона евра од 700.000 пензионера, којима је пензија умањена 2014. године.  Дрскост је највишег ранга да се онај који је опљачкан представља од стране председника државе као добровољни давалац новца у државну касу. То је незабележено лицемерје и обмана. Невољне жртве се проглашавају херојима! Тиме се испољило непоштовање најстаријих грађана, које председник  по свему држи за „овце“ па може да их „шиша“ како му се и колико прохте. Уз то, потршио је бахато и неодговорно огромне новце на слање тог сулудог писма. Још један доказ, бар на примеру Вучића да апсолутна власт – квари апсолутно.

Огавно је што је шлихтерски премијерка Србије Ана Брнабић потрчала да оцени као „јако леп гест то што је председник Александар Вучић послао писма захвалности свим пензионерима“.

Радости Србима стижу од Ђоковића.- 

Спектакуларни повратак нашег тенисера Новака Ђоковића у другој половине одлазеће године на светски трон обрадовао је све Србе широм света. Тријумфални поход саткан од самих победа од 22. места у мају до 1. места на светској ранг листи  у новембру, са само два пораза на крају сезоне,  учинили су да он постане рекордер у том походу ка титули најбољег тенисера света у 2018. години.  После велике играчке кризе од годину ипо дана сјајним играма доказао је поново да је и у 31. години најбољи у свету и да треба очекивати његове нове тријумфе у 2019. години и даљу доминацију.

Његов циљ је највећи могући: да постане најбољи играч света свих времена. То би био подвиг какав никада нико са овим простора Балкана није остварио, не само у тенису! И зато га подржавамо свим срцем. Он нам враћа осмех на лице.

Забрињава даље опкољавање Русије.-

НАТО и његове чланице предвођене САД и у овој години учинили су низ корака како би се приближили границама Русије, стварајући опасан оружани прстен, ракетни обруч око ове земље. НАТО поставља нове ракетне системе, довлачи нове контигенте војника,модерне тенкове на и око самих граница Рисије. Гради и нове војне базе. Затим, уводе се стално све обимније и оштрије економске и друге санкције Русији од стране САД како би се Руска Федерација ослабила, а те мере подржавају углавном све земље ЕУ (иако тихо гунђају, јер губе профит), па чак и неке земље ван тих савеза. Треће, врши се даља сатанизација председника Путина и саме Русије измишљањем завера, оптуживањем Русије да се меша у изборе у целом свету, шпијунирањем (случај Скрипаљ)… Сатанизују се Руси управо оним злоделима које  је масовно чинила и чини и данас најјача сила света – САД, увек уз садејство В. Британије.

Писали смо како се и у Србији стално врши велика хајка на Русију и све што је руско, а од Србије се тражи да уведе санкције Русији, да прекине или сведе на минимум све врсте односа са Русијом, од политичке, војне, економске до културне и трговинске сарадње. Русија се свуда представља као велико зло, нешто негативно, опасно, како кажу опскурни Британци – „канцерогено“.

Треба да се питају сви који је циљ овакве агресије, ако не распад Русије и њена окупација и на крају експлоатација и пљачка. Где води оваква непријатељска политика САД и НАТО према некад великом „савезнику“?

Незајажљиви профитер и кобни воајер „Фејсбук“.-

Ова електронска хоботница је избијањем огромног скандала  злоупотребе личних података својих корисника доказала да је убица људских права.. Крађом личних података угрожена су основна људска права само због згртања нових милионских профита алавих мултинационалних компанија и самог „Фејсбука“ . Десетине, стотине милиона корисника испале су жртве интереса великих светских компанија које желе нове профите па су од „Фејсбука“ за паре добиле приватне податке  о грађанима како би слали поруке, огласе и рекламирали своје производе на њиховим „профилима“. Извући паре из џепа грађана, то је главни циљ,

Једина колатерална штета у овом правом доушничком пројекту неовлашћеног улажења у туђе животе била је компанија „Кембриџ аналитика“ из В. Британије. Она је експресно затворена, угашена. Она је платила „Фејсбуку“ да може да неовлашћено користи податке те друштвене мреже у корист својих политичких клијената, којима је то наравно папрено наплатила.

Тако је глобалистичка политичко-аналитичка фирма „Кембриџ аналитика“ са седиштем у Британији, одакле иначе крећу главне светске завере и уроте, злоупотребила више од 50 милиона личних података корисника „Фејсбука“. И нико за то није одговарао!

Номинални власник Марк Закерберг, иза кога стоје обавештајне службе и центри финансијске моћи у САД, је наравно карневалски испитиван, прављен је циркус у медијима од његовог сведочења пред разним Комисијама Конгреса. На крају је овај опскурни и безначајни лик само опоменут (укорен) да се то више не сме догађати.

Јасно је да су Орвелов велики брат „Фејсбук“ и његово око ушли у сваку интиму власника „профила“, у сваки део стана или куће грађана, у његове склоности и интересовања, а камоли у основне личне податке корисника. У питању је потпуна (тотална)  контрола грађана од стране мултинационалних компанија на глобалном новоу. Зато су „Фејсбук“ и сличне мреже и створене од безбедоносних центара моћи, што је открио храбри Едвард Сноуден , бивши  амерички радник ЦИА, који је радио као саветник за Државну безбедносну агенцију САД.

Највеће разочарање – обмане и лажи о Косову и Метохији.

После 10 година са Космета је овог лета отишао ЕУЛЕКС, а да није процесуирао ни једног злочинца,  ни један велики злочин Албанаца над Србима од вађења органа до масовних убијања цивила. А то му је био главни посао. Компромитован је у његов рад разним коруптивним аферама и ЕУЛЕКС, а и ЕУ, која га је основала, надзирала и финансирала.

Три главна лидера некадашње ОВК воде данас квази државу Косово и имају три кључне функције: Х. Тачи,председник ткз. Косова; Р. Харадинај, премијер ткз.владе;  и Кадри Весељи, председник ткз.Скупштине. Сва тројица су оптужена за  страшне и бруталне злочине над Србима и као да је САД  намерно хтела да на чело те мафијашке државе стави „прст у око Србима“ подржавајући кандидатуре ових најгорих криминалаца. Да ли ће они бити оптужени када једног дана Специјални суд проради? Одговор је вероватно свима нама јасан…

На оптуженичку клупу доћи ће можда неки „резервни, трећеразредни“  Албански злочинци, а можда ће и они бити ослобођени кривице.

Подсећамо на оно што је рекла Тери Џејкобсон, бивша америчка амбасадорка у „Приштини: „ Циљ суда није да осуди вође ОВК за злочине. Суд има улогу да скине љагу са славне борбе ОВК“.

Значи, да докаже како су они били борци за слободу (freedom fighter). Суд контролишу САД и од њега зато нема много наде да ће се утврдити истина и успоставити правда према српским жртвама.

Ето шта су постале САД, некад светионик слободе и наде за цео свет…

Илузије о преокрету који доноси Трамп.-

Од наводног „русофила“ по оптужујућим речима Трампових противника око клана Клинтонових и Обаме из 2016. године, од политичара „наклоњеног“ Русији, (опет по речима политичких противника из исте кухиње) која му је наводно помогла да победи на председничким изборима овај углавном непредвидљиви и превртљиви политичар успео је да од доласка на власт поквари односе са Русијом, што се огледа  и увођењем серија нових санкција. Истовремено, НАТО довлачи нове војне снаге у Европу ка границама Русије, Трамп избегава сусрете са Путином, а са Кином је направио трговински рат. Са ЕУ као заједницом држава а посебно, са државама унутар ЕУ као што су Француска и Немачка квари односе по многим питањима, Иран је опет поставио за непријатеља и увео му санкције без видљивијег разлога, у Сирији подржава терористе…

За две године Доналд Трамп је показао да о многим кључним светским проблемима нема јасан став, да нема предлоге за њихово решавање. А и како да има кад је стално мењао своје најважније сараднике, неке и по три-четири пута за последње две године! Мењао је и данас мења сараднике и саветнике као што се мењају, са извињењем, чарапе или гаће. Показао је да их није пажљиво бирао, да о њима није знао довољно и да је тим грешкама сваки свој предлог компромитовао. А уз то је своје дојучерашње најближе сараднике, као на пример државног секретара Рекса Тилерсона назвао потом ни мање ни више него „глупим и лењим“!  Тиме је као лидер највеће силе света показао сопствену неодговорност и незнање, шарлатанство и политичку незрелост. Као државник пао је на првом испиту, он је политичар без вредније визије.

Види се сада да је тешко од њега очекивати ускоро неки значајан и важан политички пројекат, решавање важних светских проблема, или гашење ратних жаришта, поправљање односа са Кином или Русијом. Закључујемо: са Трампом је све трапаво и нестабилно…ни најскромија очекивања није оправдао, једноставно врло неозбиљан политичар, који нити учи нити слуша.

Туга за нестајањем Србије.-

Један од кључних проблема Србије као државе и даљег развоја њеног друштва је све мањи наталитет последњих деценија па се рађа све мање беба, или број умрлих је много већи од броја рођених. Србија је једна од десет држава са најстаријим становништвом на свету. Такође, Србија по броју живорођене деце заузима данас последње место у целој Европи. За последњих 25 година Србија има 550.000 становника мање, таман колико има Малта, Луксембург или Црна Гора.

У Србији већ живи 25 одсто становништва старијег од 60 година. То је показатељ наглог старења становништва, јер младих до 14 година има десетак одсто мање, свега 14-15 одсто. Демографи знају да су то цифре за највећи аларм и узбуну, јер та нација сигурно нестаје.

Писали смо да Србија има око 40.000 становника мање сваке године са трендом даљег погоршања  односа броја рођених и умрлих. Томе доприноси и велики број младих људи који одлази (мигрира) из Србије у иностранство да нађе посао, а они су управо у добу кад треба да ступају у брак, да добијају децу, како се стручно каже “они су у фертилном добу”.

И на крају, свему депресивном и бесперспективном на овом плану доприноси и потпуно некомпетентна надлежна  министарка  за ова питања Славица Ђукић Дејановић, која да има имало одговорности не би била на том месту више ни једног дана. Очајни резултати је терају са те функције. Необјашњиво је да у целој овој причи око рађања, повећања наталитета високу финкцију има и презаузета премијерка Ана Брнабић. Постала је председница Савета за популациону политику Србије, а о овим питањима нема знања, што би рекао народ „нема појма“, а ни никаквог мотива да се овим бави. Зашто ли је то прихватила? Тако је изјавила у августу 2017. да „ако овај Савет не буде успешан, џаба нам све, сви остали успеси“.

Јасно је већ сада да је Савет неуспешан! Тако да сматрам све мере које је држава најавила неће дати резултата ако се овим пословима буду бавиле поменуте личности, којима је наталитет „последња рупа на свирали“.

Нова нада: настаје ли другачији и бољи свет.-

Догађаји с краја ове 2018. године и масовни протеси и побуне грађана  оличених у жутим прслуцима у градовима широм Француске, а потом и у другим земљама Европе, против нехуманог управљања државом и друштвом у којем власти стално стежу још више каиш, и око струка и око врата, становништву доказ су да се свет глобалистичке доминације и економског терора мултинационалних компанија и банака и експлоатације грађана љуља и руши. Неолиберални пројекат поробљавања грађана је поражен, стижу први знаци слободе.

Људи су у све безнадежнијем положају, живе сиромашно и стешњено, са неизесном перспективом и будућношћу за своје потомке, а богаћење елите је све брже и драстичније. Француски председник Е. Макрон, симбол мултинационалних корпорација пао је на испиту. Требало би да се повуче, да оде са власти за добро Француске и њених грађана. Није то срамота, напротив показао би да је увидео своје грешке и неспособности!

Велика економска и политичка империја се урушава. Показује се да САД не могу, а желе и даље да намећу решења, зато су груби и нервозни у свом деловању… Али и даље управљају, диктирају, намећу решења. Њихово слабљење не иде ни брзо ни лако, трајаће пад империје још деценијама.

Колико ће још бити погинулих, сломњених глава и поломњених кичми, колико пребијених и гладних док не крене да се ствара другачије, праведније друштво, базирано на друштвеној солидарности, помоћи… остаје питање чији ће одговор дати наредне године. Колико ће незадовољни грађани издржати, да ли ће их моћни мултинационални лобији сломити показаће предстојећи догађаји.

До тада остаје да се надамо и ишчекујемо боље дане од нових ветрова које су покренули „жути прслуци“,  и да се сви боримо за боље сутра и освајање слободе.

Извор:
ИЗМЕЂУСНАИЈАВЕ