„Петербуршки анђео“

Постоји у Петербургу леп Измајловски парк – тихе алеје, разгранати кленови, удобне клупе. Тако и пожелиш да седнеш на једну од њих и мало читаш неку занимљиву књигу.
Уосталом, већ на једној клупи седи читалац. „Петербуршки анђео“ је скулптура, која се појавила у Измајловском парку 2012. године. Малени бронзани анђео у помало згужваном капуту дугачких скутова и са смешним старомодним шеширом сместио се на леђа клупе. Од кише се сакрио под кишобран и пажљиво чита своју паметну књижицу. Тог анђела је осмислио и оличио у бронзи талентовани уметник Роман Шустров, творац веома занимљивих лутака. Свака његова лутка је са карактером – постоје паметне и добре, замишљене и тужне, веселе и смешне. Петербуршки анђео није изузетак. По речима уметника, скулптура симболизује старије Петербуржане, који су преживели рат, глад, страдања и немаштину, али који су сачували љубав према животу и интелигенцију и остали чисти и светли као деца.
Дирљиви анђео са великим добрим очима се може видети у Измајловском парку на Фонтанки, недалеко од Молодјожног театра. Он седи испод пожутелог клена, замотан у шал и удубљен у читање. Случајни пролазници се нехотице смеше када угледају необичног „посетиоца парка“. Деца се труде да завире у књигу не би ли сазнала „О чему то читају анђели?“ А стални посетиоци и туристи стављају на његова колена новчиће: „Можда ће некоме бити баш потребни? Нека их онда узму од анђела…“

Извор: http://www.ptmap.ru/monuments/132

превод Руски кутак