Посланици у Приштини о трансформацији КБС, усвојен закон о министарству одбране

„Косовски парламент“ одлучује о три нацрта закона: Закону о „косовским“ безбедносним снагама, Закону о служби у „косовским“ безбедносним снагама и Закону о министарству одбране. Тиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

10.35 – Са 107 гласова „за“ усвојен нацрт закона о Министарству одбране, јавља дописник РТС-а. Нико није гласао „против“. Гласа се о амандманима.

10.28 – Почела седница „косовског парламента“.

10.15 – Седница још увек није почела. Репортер РТС-а јавља да је у парламенту јако обезбеђење и да је отежан рад новинара.

Сва три закона су усвојена у октобру у првом читању уз подршку свих несрпских посланика. Срби су тада напустили седницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба на Косову и Метохији.

Косовски парламент

„Косовски парламент“

Име снага неће бити промењено јер су за то потребне измене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи приштинских власти. Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244. Додао је да је дужност Кфора да ту војску распусти.

С друге стране, „косовски председник“ Хашим Тачи јуче је у униформи извршио смотру припадника снага безбедности и технике. Рекао је да ће нова формација бити у служби мира на Косову, региону и свету.

Премијер привремених „косовских институција“, Рамуш Харадинај написао је на Фесјбуку да Приштину само неколико тренутака дели од, како је навео, „историјског гласања за формирање војске Косова“.

Каже да ће војска обезбедити мир „свима који живе са нама, у нашем заједничком дому“.

„Да би Косово постало део НАТО пакта, будућа војска ће увек штитити живот, достјанство и нтегритет грађана“, написао је Харадинај.

На главном тргу и другим централним улицама у Приштини, истакнуте су заставе земаља Квинете.

Јуче се огласио и амерички „амбасадор“ у Приштини Филип Коснет који је објавио на Твитеру да је данашње гласање у „косовском парламенту“ „историјско“ и да ће САД подржати развој и „организациону еволуцију“ KБС.

 

 

Извор: РТС