Ваведење Пресвете Богородице у Лозници

Сва је украшена кћи Царева изнутра, хаљина јој је златом искићена. У везеној хаљини воде је к Цару, за њом воде к Теби дјевојке, друге њезине. Воде их весело и радосно, улазе у двор Царев.

(Псалам 44, 14-16)

На светли празник Ваведења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници, уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јереја Добрице Чекаревића и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 70 светосаваца. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Валентини (Вејновић).

На крају архијерејске литургије владика Артемије је пожелео срећан празник свима, а онда је дао благослов да владика Николај одржи беседу.

У својој беседи владика Николај је између осталог рекао:

„Овај празник нас учи светом васпитању. Наиме ову Пресвету Дјеву Марију измолили су родитељи њени од Бога сузним молитвама, а у трећој години удостојила се да је свечано одведу у храм Господњи и да у Светињи над Светињама настави да се освећује и просвећује и да постигне и достигне то свето васпитање, недостижно и за ангеле и за људе…

…Ето овај празник говори о светом васпитању, открива нам се тајна због чега смо ми људи овде на земљи, због чега се деца рађају…“

Након службе уследила је трпеза љубави за све прустне. Након трпезе љубави, у салону манастирског конака, Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Дјеве Марије принеле схимонахиња Марија и монахиња Јулита.

Инфо служба (монахиња Тавита)