ПРИТИСАК НА РУСКЕ СВЕШТЕНИКЕ: Украјинска полиција им упада у домове и цркве

  • Полиција је данас саопштила да је започела осам претрага у домовима свештеника РПЦ и у њеним црквама, у склопу кривичне истраге подстицања на мржњу и насиље

Украјинска полиција је повећала притисак на свештенике Руске православне цркве у неколико градова у време када Кијев тражи стварање независне украјинске православне цркве.

Полиција је данас саопштила да је започела осам претрага у домовима свештеника РПЦ и у њеним црквама, у склопу кривичне истраге подстицања на мржњу и насиље. Објекти које полиција претреса су у Кијеву и у оближњем региону Житомир.

Украјинска црква је вековима формално била потчињена Руској православној цркви. Цариградска патријаршија, са седиштем у Истанбулу, покренула је поступак давања независности украјинској цркви, чему се Москва оштро противи. Вишегодишњи лоши односи Украјине и Русије додатно су затегнути 25. новембра, када су руски граничари пуцали на три украјинска брода и заробили чланове њихових посада у Керчанском пролазу, код украјинског полуострва Крим који је Русија припојила 2014. године.

 

 

Извор: ЦАРСА