Продата озлоглашена клиника Медикус

medicus_pristina_trgovina_organimaПРИШТИНА – Док се суђење за илегалну трговину органима у Приштини ближи крају, обелодањено је да је продата клиника „Медикус“ у којој су се обављале нелегалне трансплантације органа.

Љутфи Дервиши, власник клинике “Медикус” и један од оптужених за трговину органима, продао је клинику прошле јесени јер, како је навео, његов бранилац, није могао да плаћа порез и рачуне за струју, пренео је БИРН.

То је саопштено пошто је тужилац Еулекса Џонатан Рател наложио Еулексовим полицајцима да мотре на клинику надомак Приштине због информација да су у згради примећене нове активности.

Рател је рекао да је натпис на клиници промењен из ‘Медикус’ у ‘Медицинска клиника’” и додао да постоји основана сумња да су један или двојица Еулексу одраније познатих доктора боравили на клиници.

Дервишијев бранилац Ли Слатенгрен је назвао ове тврдње “неетичким”, објаснивши да клинику сада воде нови власници који су, како је рекао, добили дозволу за рад као нова клиника и да операције сада раде нови доктори.

Истражитељи су приватну клинику затворили 2008. године, у оквиру прелиминарне истраге. Зграда је заплењена на основу судског налога, а Дервишију је забрањено да улази у објекат.

Бивши власник клинике и његов син Арбан Дервиши су међу седморицом косовских Албанаца и двојицом страних држављана оптужених за трговину људима, организовани криминал и незаконите медицинске радње на клиници “Медикус”.

Двојици страних држављана, турском доктору Јусуфу Сонмезу и израелском држављанину Моши Харелу, суди се у одсуству.
Према наводима оптужнице, на клиници је обављено 30 илегалних операција.

Сиромашни даваоци су на Косово наводно довођени из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана под лажним обећањем да ће за своје бубреге добити и до 15.000 евра.

Еулексово тужилаштво је навело да су у неким случајевима примаоци органа плаћали више од 70.000 евра за бубреге.
Сви оптужени, осим Дритона Јилте, који је признао кривицу по оптужби за незаконите медицинске радње, изјаснили су се да нису криви.

Клиника Медикус помиње се и у извештају Савета Европе, у коме се наводи да су припадници Ослободилачке војске Косова трговали органима заробљеника током сукоба 1999. године.

ТАНЈУГ